Prima pagină D:News

Diversitatea genetica a primilor americani

Redactia Descopera.ro | 06.30.2010 | ● Vizualizări: 224
Diversitatea genetica a primilor americani      genetica, americani, genom + zoom
Galerie foto (1)

O analiza detaliata a genomului mitocondrial al unei linii filogenetice pana acum putin studiate, distribuite pe tot continentul american, a evidentiat o mai mare diversitate genetica decat se credea.

Migratia umana intiala din Asia in America de Nord a survenit aproximativ in urma cu 15-18.000 de ani. Totusi, pana acum estimarea diversitatii genetice a primilor colonisti a ramas imprecisa si semnificativ subestimata, dupa cum o demonstreaza un studiu publicat in revista Genome Research. Studiul a fost realizat de un consortiu de cercetare din care au facut parte si Universitatile Pavia si Perugia din Italia, alaturi de Sorenson Molecular Genealogy Foundation din Salt Lake City, Statele Unite, Universitatea Santiago de Compostela, Spania, Innsbruck Medical University, Austria, si Universitatea Buenos Aires, Argentina.

In acest studiu de ultima ora, cercetatorii au realizat o analiza detaliata a genomului mitocondrial al unei linii filogenetice putin studiate, cea denumita C1d. Dupa cum se stie, AND-ul mitocondrial (mtDNA) se transmite pe cale materna, iar markerii secventei lui sunt extrem de utili pentru identificarea stramosilor populatiilor pentru care exista material genetic. Linia C1d este distribuita pe tot continentul si tocmai aceasta circumstanta i-a facut pe cercetatori sa creada ca ea ar fi putut fi prezenta la primele populatii. Studiul a confirmat ca C1d era una dintre liniile filogenetice care au ajuns printre primele in America, in urma cu 15.000 si 18.000 de ani, dar a dezvaluit si o alta informatie cruciala.

"Acesti primi indivizi de sex feminin care au ajuns in cele doua Americi nu purtau una, ci doua C1d si asta ne-a facut sa marim numarul de linii filogenetice materne provenite din Beringia", a explicat Ugo Perego de la Sorenson Molecular Genealogy Foundation. Rezultatele cercetarii cresc numarul de linii filogenetice materne in America de Nord la 15. Si asta nu este totul: numarul de genomuri mitocondriale distincte care au trecut din Asia in America de Nord a fost cel mai probabil si mai mare, dupa cum a precizat Alessandro Achilli de la Universitatea Perugia: "Aceste linii filogenetice inca nedescoperite vor fi identicate in trei-patru ani, cand metodologia utilizata de noi va fi aplicata in mod sistematic".

Sursa: Le ScienzeCITESTE SI:

Tag-uri: genetica | americani | genom

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI