Altruismul la bacterii

02 09. 2010, 11:44

Si bacteriile pot fi altruiste, a demonstrat acest lucru un studiu realizat de biologii de la Howard Hughes Medical Institute impreuna cu cei de la Boston University, publicat recent in revista Nature.

In general, se considera ca dezvoltarea rezistentei la antibiotice a bacteriilor actioneaza doar la nivel individual: cand o bacterie dobandeste o mutatie care-i confera o mai mare protectie impotriva medicamentului este capabila sa supravietuiasca si prin urmare sa se reproduca cu mai multa usurinta; la final, bacteriile vulnerabile sucomba, iar "descendentii" cei mai vigurosi ai mutantilor repopuleaza colonia bacteriana.

Noul studiu, realizat de cercetatori pentru a intelege in ce mod bacterii identice din punct de vedere genetic cu E. coli dobandesc mutatii care le confera rezistenta, a aratat insa ca se instaureaza mecanisme si mai complexe. Rezultatele studiului, a precizat James J. Collins, seful echipei de cercetatori, sustin teoria asa-numitei selectii parentale (kin selection), avansata pentru explicarea aparentului paradox al altruismului: daca selectia il favorizeaza pe cel mai adaptat, de ce un individ trebuie sa se sacrifice pentru restul grupului? Potrivit selectiei parentale, un organism se poate comporta in mod altruist fata de celelalte organisme cu aceleasi gene.

In opinia lui Collins, aspectul cel mai interesant al descoperirii este posibilitatea pe care-o ofera in vederea punerii la punct de noi strategii terapeutice pentru combaterea problemei tot mai raspandite a radacinilor bacteriene rezistente la antibiotice.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: