Prima pagină D:News

Latura intunecata a tratamentelor cu celule stem

Redactia Descopera.ro | 10.19.2010 | ● Vizualizări: 216
Latura intunecata a tratamentelor cu celule stem      celule, gene, apoptoza, celule stem, cancer + zoom
Galerie foto (1)

Identificand un mecanism care regleaza moartea celulara programata, asa-numita “apoptoza”, in celulele hematopoietice (precursoare ale celulelor sangelui), cercetatorii de la Rockefeller University au descoperit ca un exces de stem poate creste riscul de cancer.

In cadrul studiului lor, cercetatorii Maria Garcia-Fernandez, Hermann Steller si colaboratorii lor au cercetat in mod deosebit activitatea genei Sept4: aceasta codifica o proteina, ARTS, a carei functie este stimularea apoptozei. Anterior, alte studii au stabilit ca in leucemia umana si alte forme de cancer, ARTS este absenta, de unde si suspiciunea ca respectiva proteina ar putea actiona ca factor de suprimare tumorala. Ca atare, pentru studierea rolului ARTS, cercetatorii de la Rockefeller University au creat o "linie" de soareci modificati genetic, lipsiti de gena Sept4.

Vreme de cativa ani, Garcia-Fernandez si colegii sai au studiat celulele lipsite de ARTS, in cautarea de indicii corelate problemelor survenite in mecanismele apoptozei, negasind insa urma de ARTS in celulele B si T mature. Ca atare, ei au inceput sa studieze aceste celule in stadii tot mai imature din procesul lor de maturizare, gasind in final diferente semnificative. Este vorba despre faptul ca soarecii nou-nascuti lipsiti de ARTS poseda un numar aproximativ dublu fata de cel normal de celule stem hematopoietice.

"Am stabilit o conexiune intre apoptoza, celule stem si cancer care pana cum nu fusese observata: aceasta cale are o importanta critica in moartea celulelor stem si in reducerea riscului de cancer", a comentat Steller.
Potrivit oamenilor de stinta americani, studiul lor sugereaza ca celula stem este un soi de "samanta a tumorei" si ca tranzitia de la o celula stem normala la una canceroasa implica o rezistenta crescuta la apoptoza.

Sursa: Le Scienze