“Generatia Facebook” sufera de o dependenta grava

05 01. 2011, 14:06

"Sindromul privarii de informatie", cum a fost numita tulburarea, reflecta gradul de dependenta la care au ajuns aceste persoane, reprezentand asa-numita "generatie internet"; lipsirea de conexiunea permanenta cu lumea, prin intermediul tehnologiilor moderne ale comunicatiilor, duce la aparitia unor simptome de sevraj, tipice acelora care incerca sa renunte la o dependenta.

Oamenii de stiinta care au investigat fenomenul, in cadrul unui experiment international denumit Unplugged, au observat nu numai simptome psihologice, ci si unele fizice.
La experiment au participat studenti de la 12 universitati din intreaga lume.

Participantii au petrecut 24 de ore fara a avea acces la computer, telefon mobil, iPod, televizor, radio, chiar si la ziare; li s-a permis sa foloseasca doar telefonul fix si sa lectureze carti.
Totodata, li s-a cerut sa tina cate un jurnal in care sa-si descrie trairile.

Inregistrarile din jurnale arata ca multi dintre ei s-au simtit izolati, anxiosi, nelinistiti si nervosi. Interesant, un mare numar dintre acestia au relatat ca lucrul care le lipsea cel mai mult era muzica si ca se simteau tulburati de linistea din jurul lor.

In acelasi timp, s-a constatat ca oamenii, sunt, totusi, capabili, sa dezvolte comportamente compensatorii: lipsiti de computer, telefon mobil si televizor, studentii au iesit sa se plimbe sau sa-si viziteze prietenii.

Experimentul a arata cat de dependenti de tehnologie sunt tinerii din societatea de tip occidental; multi dintre participanti au folosit ei insisi, in mod repetat, cuvantul dependenta si au asemanat experienta cu cea a regimului alimentar ori a renuntarii la fumat sau la droguri.

Sursa: Telegraph