Prima pagină D:News

E nesănătos să locuim foarte aproape de benzinării

02.07.2011 | ● Vizualizări: 454
E nesănătos să locuim foarte aproape de benzinării     poluare, benzinărie, benzen, hexan, emisie, sănătate + zoom
Galerie foto (1)

Aerul din imediata apropiere a unei benzinării este foarte poluat şi poate dăuna sănătăţii celor ce locuiesc la mai puţin de 50 m de o astfel de instalaţie, arată un studiu realizat în Spania.

Măsurând nivelurile poluanţilor din aer în diferite părţi aleoraşului Murcia şi la trei benzinării, experţii de la Universitateadin Murcia au constatat că, în preajma benzinăriei, concentraţiileanumitor substanţe toxice, precum benzenul (despre care se ştie căfavorizează apariţia cancerului) şi n-hexanul sunt mai mari decâtmediile înregistrate, în general, în mediul urban, unde traficulauto este principala sursă de emisii poluante.

Poluarea crescută se datorează vaporilor de carburant, emişi încursul operaţiunilor de încărcare şi descărcare a combustibililor,în timpul alimentării vehiculelor sau cu prilejul unor scurgeriaccidentale.

Specialiştii afirmă că, din motive de protecţie a sănătăţii,între benzinărie şi locuinţe trebuie păstrată o distanţa minimă de50 m.Pentru siguranţă, ei recomandă chiar o distanţă de minumum 100metri între staţia de benzină şi construcţii care adăpostescpersoane mai vulnerabile: spitale, şcoli, grădiniţe, locuinţe încare trăiesc oameni vîrstnici.

Sursa: Telegraph