Pinguinii ghidează roboţii subacvatici autonomi

12 04. 2011, 00:00

Aceşti roboţi - numiti si glisoare - sunt programaţi să înregistreze condiţiile întâlnite de pinguini pe parcursul deplasărilor lor în apele oceanuice care înconjoară Antarctica.

În ultimele decenii, numărul pinguinilor a scăzut dramatic, iar cercetătorii bănuiesc că principala cauză este temperatura din ce în ce mai ridicată a apei. Topirea masivă a gheţii a dus la împuţinarea algelor care atrăgeau crustacee marine numite krill, cu care se hrăneau piguinii.

"Este foarte posibil ca ei să moară de foame," afirmă Bill Fraser, biolog şi preşedinte al Polar Oceans Research Group.

Pinguinii Adelie călătoresc ore sau chiar zile întregi în căutarea hranei. Problema o constituie faptul că, odată ce păsările îşi încep călătoriile subacvatice, este aproape imposibil pentru cercetători să afle cu ce pericole se confruntă acestea.

De aceea, Fraser, împreună cu oceanografii Alex Kahl şi Oscar Schofield, de la Rutgers University, au apelat la roboţi autonomi pentru a putea urmări pinguinii pe tot parcursul călătoriilor.

Timp de un deceniu, Fraser a ataşat mai multor pinguini echipamente radio, pentru a-i putea monitoriza. Cu toate acestea, aparatura necesară pentru a afla daca în apele respective există alge sau krill nu a putut fi folosită pe un pinguin, din cauza greutăţii prea mari.

Schofield, pe de altă parte folosea de ani de zile roboţi subacvatici autonomi pentru a aduna date din ocean.

În 2008, Fraser şi Schofield s-au întâlnit pentru a afla dacă ar putea programa roboţii să colecteze informaţii privind prezenţa sau absenţa algelor ori a crustaceelor în canioanele subacvatice.

Dispozitivele trimise au înregistrat existenţa unor alge microscopice cu care se hrănesc crustaceele; specialiştii au dedus că pinguinii Adelie frecventează aceste locuri pentru a se hrăni.

"Cu ajutorul aparaturii radio, puteam afla cât de departe mergeau pinguinii pentru a-şi procura hrana. Acum, pentru prima dată, am observat de ce frecventează anumite locuri," a spus Schofield.

Sursa: Wired