Home » D:News » Un nou medicament ne-ar putea ajuta să avem o super-memorie

Un nou medicament ne-ar putea ajuta să avem o super-memorie

Un nou medicament ne-ar putea ajuta să avem o super-memorie
Publicat: 20.12.2011
Studii neurologice efectuate pe şoareci au dus la descoperirea unei molecule care a cărei suprimare permite dezvoltarea uimitoare a memoriei.

Specialiştii spun că aceste rezultate ar putea deschide drumul pentru găsirea unui tratament eficient împotriva maladiei Alzheimer.

Specialiştii de la Universitatea Baylor au descoperit că şoarecii dispun de o moleculă numită PKR, care îndeplineşte două funcţii esenţiale la nivelul creierului. În situaţiile obişnuite, molecula reglează interacţiunea dintre neuroni în cursul îndeplinirii unor activităţi legate de memorie. Însă, în prezenţa unui virus, PKR declanşează o reacţie la stres care alertează creierul (acest proces se întâlneşte şi la pacienţii care suferă de Alzheimer).

În timpul studiului lor, experţii au lucrat cu şoareci care aveau molecula PRK supresată genetic. În absenţa ei, o altă moleculă imunitară, cunoscută drept interferon gama, s-a activat pentru a asigura legătura dintre neuroni. Ceea ce i-a uimit pe specialişti a fost faptul că această moleculă a determinat o intensificare a comunicării dintre neuroni şi o dezvoltare a centrilor memoriei, chiar mai eficiente decât în cazul lui PKR.

În urma studiului, cercetătorii au găsit un inhibitor care să blocheze molecula PKR, atunci când este injectat în stomacul şoarecilor. Prin urmare, există posibilitatea ca oamanii de ştiinţă să poată crea un medicament ingerabil cu acest efect.

Testând capacitatea de memorare a acestor şoareci, neurologii au observat că ei şi-au amintit de prima dată modurile de rezolvare a problemelor, comparativ cu ceilalţi subiecţi care nu au avut molecula PKR suprimată şi care au avut nevoie de mai multe zile pentru a-şi aminti.

Până în prezent, specialiştii nu au putut identifica efecte adverse pe care această intervenţie le-ar putea pricinui şoarecilor.

Deşi va mai dura până când cercetarea ar putea fi efectuată şi în cazul oamenilor, neurologii speră să poată găsi, pe baza acestor rezultate, un remediu pentru maladia Alzheimer. Totodată, unii specialişti se tem că un astfel de medicament, odată aprobat, ar putea fi utilizat pentru a stimula memoria la nivel suprauman.

Sursa: io9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase