Home » Istorie » În urmă cu aproape 1.400 de ani se stingea din viaţă Profetul Mahomed, întemeietorul religiei islamice

În urmă cu aproape 1.400 de ani se stingea din viaţă Profetul Mahomed, întemeietorul religiei islamice

În urmă cu aproape 1.400 de ani se stingea din viaţă Profetul Mahomed, întemeietorul religiei islamice
Publicat: 08.06.2023
Pe 8 iunie 632 profetul islamic Mahomed moare la Medina şi este succedat de Abu Bakr, cel care avea să devină primul calif al Califatului Rashidun.

Mahomed, întemeietorul religiei islamice, este considerat de către musulmani mesager şi profet al lui Dumnezeu, ultimul profet într-o serie de profeţi islamici, după cum se arată în Coran.

 

Islamul va deveni religia dominantă a Terrei în doar 20 de ani

Descoperă îţi prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 8 iunie:

1810 – S-a născut compozitorul german Robert Schumann (m. 29 iulie 1856).

1838 – În Bucuresti, a fost deschisă prima bibliotecă publică, la Colegiul Sf. Sava. Fondul acesteia se află, în prezent, în colecţia Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu”.

1862 – A fost asasinat jurnalistul şi politicianul român Barbu Catargiu, de către o persoană neidentificată, sub clopotniţa Mitropoliei. A deţinut funcţia de prim ministru al României în 1862 până când a fost asasinat. (n. octombrie 1807).

1897 – Se pune piatra fundamentală a Palatului “Casei de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economie”, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Palatul este inaugurat în anul 1900, prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, în noul local, are loc la 15 iunie.

1897 – Cinematograful ”Lumière” a prezentat primele subiecte de actualităţi româneşti, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din iniţiativa ziarului ”L’Independence Roumaine”.

1922 – La Belgrad a avut loc primul meci internaţional al reprezentativei de fotbal a României (Yugoslavia-România, 2-1).

1930 – Carol de Hohenzollern este proclamat rege al României, sub numele de Carol II. După trei ani de domnie, fiul său, Mihai, în vârstă de 9 ani redevine prinţ moştenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.

1935 – S-a născut Victor Frunză, prozator şi eseist. (versuri: “Globul din stânga”, “Privegheaţi lângă privighetori”; teatru: (“Marea gară nouă”) (m. iulie 2007).

1990 – Procuratura Generală a cerut trimiterea în judecată a celor 24 de membri ai Comitetului Politic Executiv, sub acuzaţia de complicitate la genocid.

1992 – S-a deschis piaţa valutară în România.

1995 – A fost lansată naveta „Discovery”, această misiune marcând al 100-lea zbor spaţial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).

2001 – Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului Penal, prin care abrogă articolul 200, referitor la relaţiile homosexuale.

2004 – Pentru prima dată după 1882, s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin faţa Soarelui, între orele 05.20 şi 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populaţia Terrei.

2007 – Filmul „California Dreamin’ (nesfârşit)” al regretatului regizor Cristian Nemescu a obţinut un premiu special la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Ibiza, desfăşurată între 29 mai şi 7 iunie.

2007 – Actorul Adrian Pintea a murit la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, unde fusese internat din cauza unor probleme grave de sănătate. (filme: „Iancu Jianu, zapciul”, „Pădureanca”, „Iancu Jianu, haiducul”) (n. 9 octombrie 1954).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase