Home » Istorie » Cum a ajuns REGINA exceselor Maria Antoaneta „flagelul şi vampirul francezilor”

Cum a ajuns REGINA exceselor Maria Antoaneta „flagelul şi vampirul francezilor”

Cum a ajuns REGINA exceselor Maria Antoaneta „flagelul şi vampirul francezilor”
Maria Antoaneta, interpretată de actrița Kirsten Dunst, 2006. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.10.2023
La 12 octombrie 1793, regina Franţei, Maria Antoaneta este chemată la primul interogatoriu, în faţa lui Fouqhier-Tinville, acuzator public, a unui asesor şi a câtorva copişti. Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele: "Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franţa, flagelul şi vampirul francezilor".

În timp ce Maria Antoaneta stabilea noile tendinţe în modă la Versailles, francezii de rând nu aveau ce să mănânce. În timp ce Louis al XVI-lea continua să trimită bani în străinătate pentru a-i susţine pe americani, datoria publică a Franţei devenea din ce în ce mai mare şi taxele creşteau.

 

 

Rata mare a şomajului combinată cu recoltele slabe i-a înfuriat pe francezi şi i-a făcut să fie plini de indignare la adresa familiei regale, până spre sfârşitul anilor 1780. Maria Antoaneta, cunoscută pentru sumele mari de bani pe care le cheltuia, a ajuns să fie învinuită pentru situaţia în care se afla ţara.

Foto: Wikipedia

În iulie 1789, revoluţia a început odată cu căderea Bastiliei. În 1792, familia regală era întemniţată, iar în ianuarie 1793, Louis al XVI-lea murea decapitat, urmând ca şi Maria Antoaneta să fie executată zece luni mai târziu. În vara anului 1795, fiul lor, murea la vârsta de zece ani, cel mai probabil din cauza tuberculozei agravate de condiţiile grele de încarcerare.

Citeşte continuarea aici!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 12 octombrie:

1924 – A încetat din viaţă scriitorul Anatole France, cunoscut pentru scrierile “Insula pinguinilor” (1908) şi “Revolta îngerilor” (1914); a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921 (n. 18 apr. 1844)

1933 – Alcatraz devine, neoficial, închisoare federală

1935 – S-a născut la Modena tenorul Luciano Pavarotti (d. 6 sept 2007)

1975 – Arhiepiscopul Oliver Plunket este sanctificat, devenind primul sfânt de origine irlandeză în ultimele 7 secole

1979 – A încetat din viaţă sculptorul Iosif Fekete, realizatorul Monumentului aviatorilor din Bucureşti între anii 1928 şi 1930 (n. 15 iun 1903)

1981 – A încetat din viaţă scriitoarea Agatha Grigorescu-Bacovia, soţia poetului George Bacovia; a publicat volumele „Armonii crepusculare” – 1923 şi „Muguri cenuşii” (1926) (n. 8 martie 1895)

1990 – A încetat din viaţă scriitorul rus Arkadi Strugaţki, autor de literatură SF (n. 18 aug. 1925)

1994 – A încetat din viaţă regizorul Manole Marcus („Viaţa nu iartă”, „Actorul şi sălbaticii”, „Mitică Popescu” (n. 8.01.1928)

1998 – Curtea Supremă de Justiţie i-a reabilitat pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, fondatorii Partidului Naţional Ţărănesc

2002 – Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox

2012  – Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, Uniunii Europene, „UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase