Home » Istorie » Descoperire extrem de valoroasă, într-un codex vechi de peste 550 de ani – FOTO

Descoperire extrem de valoroasă, într-un codex vechi de peste 550 de ani – FOTO

Publicat: 23.08.2016
Codexul datează de la jumătatea secolului al XVI-lea.

Unul dintre cele mai rare manuscrise din lume a fost descoperit în timp ce oamenii de ştiinţă studiau un document mexican extrem de valoros, ,,Codex Selden”. Aceasta este doar una dintre puţinele cărţi ilustrate care au supravieţuit cuceririi spaniole a Americii Centrale şi de Sud. 

Folosind tehnica imagisticii hiperspectrale, specialiştii au descoperit, sub un strat de vopsea, numeroase imagini despre care se presupune că datează dinaintea sosirii primilor conquiztadori pe tărâm american. Codexul în care au fost descoperite imaginile a fost datat în jurul anului 1560 şi se numără printre cele 20 de documente de acest tip realizate înainte şi imediat după colonizarea spaniolă. 

Imagine din timpul investigaţiilor făcute asupra manuscrisului (Foto:bodleian.ox.ac.uk)

În momentul de faţă, manuscrisul se află conservat la Universitatea Oxford. Cercetătorii de aici, împreună cu colegi de la universităţi din Leiden şi Delft, studiază şi acum documentul şi susţin că el este unic, deoarece i-ar putea ajuta să desluşească misterele unor situri extrem de importante din sudul Mexicului. 

În timpul analizei documentului, specialiştii au descoperit personaje similare cu regii şi consilierii regali identificaţi până acum în manuscrisele populaţiei Mixtec. Particularitatea noului manuscris constă în faptul că el nu înfăţişează doar bărbaţi, ci şi femei. În acest sens, în text sunt redate imaginile unor războinici, dar şi ale unor femei foarte bogat împodobite. 

Pagină din codex supusă analizelor (Foto:livescience.com)

Rezultatele complete obţinute de oamenii de ştiinţă britanici au fost publicate în revista Archaeological Science: Reports. 

Sursa: theguardian.com

Vă mai recomandăm şi: Cum a ajuns Yoda într-un manuscris din secolul 14 al Bisericii. Explicaţia specialiştilor – VIDEO

                                             Cel mai bizar manuscris din istorie ar putea fi descifrat

                                             Fragment pierdut din Dreptul roman a fost regăsit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase