Home » Istorie » Simbolul păcii şi al războiului, Tunul şi Clopotul Ţarului, imensele obiecte menite să demonstreze puterea Rusiei – Galerie Foto

Simbolul păcii şi al războiului, Tunul şi Clopotul Ţarului, imensele obiecte menite să demonstreze puterea Rusiei – Galerie Foto

Simbolul păcii şi al războiului, Tunul şi Clopotul Ţarului, imensele obiecte menite să demonstreze puterea Rusiei – Galerie Foto
Publicat: 23.10.2016
Tunurile şi clopotele sunt realizate din acelaşi material şi, în general, în aceleaşi fabrici. De-a lungul istoriei, clopotele au fost topite pentru confecţionarea tunurilor, iar procesul a fost inversat pe timp de pace. Exemple dintre cele mai mari obiecte sunt expuse la Kremlin, în Moscova.

Tunul Ţarului 

Cu o greutate de 40 de tone şi un calibru de 890 de milimetri, Tunul Ţarului este considerat cel mai mare din lume. Acesta a fost construit în 1586, de maestrul în bronz Andrei Chekov, la cererea Ţarului Feodor I-ul, fiul Ţarului Ivan cel Cumplit.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Din cauza dimensiunilor mari ale tunului, acesta nu a putut fi utilizat. Deoarece tragerea cu o ghiulea din el l-ar fi distrus. Pentru mult timp, experţii au considerat că tunul nu a fost utilizat niciodată, dar la sfârşitul secolului XX analizele au dezvăluit că tunul a fost utilizat cel puţin o dată, posibil cu mitralii şi nu cu ghiulele.

Probabil Tunul Ţarului a fost construit doar pentru a demonstra puterea militară a Rusiei. Aceştia au conceput modele de armament  care nu se găseau în vest. De asemenea, armată rusă deţine cel mai mare arsenal de armament din Europa. 

Iniţial, tunul a fost amplasat în Piaţa Roşie pentru mai mult de un secol, însă în prezent se află în Kremlin.

Clopotul Ţarului

Clopotul Ţarului are o înălţime de 6,6 metri şi cântăreşte 202 tone, suprafaţa acestuia este decorată cu imagini în relief ale îngerilor, sfinţilor şi imaginea impăratei Ana şi a Ţarului Alexandru, toate realizate în stil baroc.

Asemănător cu Tunul Ţarului,, nici acest clopot nu a fost utilizat niciodată, crăpându-se atunci când a fost încercat. Clopotul original era mult mai mic faţă de cel care se află astăzi în Kremlin. Primul clopot s-a prăbuşit şi s-a spart în bucăţi. Al doilea Clopot al Ţarului a fost realizat, utilizând rămăşiţele vechiului clopot, acesta avea 100.000 de kilograme, însă şi acesta a fost distrus de un incendiu înainte de a fi terminat. 

Construirea celui de-al treilea clopot care are de două ori greutatea primului a fost realizat în decursul a doi ani. În timpul unui nou incendiu, oamenii au aruncat cu apă rece pe el, însă din cauza diferenţei de temperatură acesta s-a crăpat.. În 1836, clopotul a fost ridicat şi amplasat pe un piedestral. 

Sursa: Amusing Planet

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase