Home » Istorie » Noi descoperiri impresionante au fost făcute în mormântul lui Iisus

Noi descoperiri impresionante au fost făcute în mormântul lui Iisus

Publicat: 03.11.2016
Platforma de piatră pe care a fost întins trupul lui Iisus a fost expusă public pentru doar câteva momente atunci când specialişti de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena au înteprins lucrări în jurul sitului.

Această activitate de conservare este rezultatul unor negocieri începute acum 60 de ani, dar istoria acestui sit a început atunci când Elena, mama împăratului Constantin, a descoperit, se pare, mormântul în anul 326 e.n., după ce a întrebat locuitorii Ierusalimului unde este locul în care Iisus a fost crucificat şi înmormântat. Elena a coordonat înteprinderea unor excavaţii şi a găsit nu doar mormântul lui Iisus, ci şi trei cruci şi câteva cuie de fier. Deasupra sitului se afla un templu păgân, iar Elena şi Constantin au ordonat distrugerea acestuia. Partea de sus a mormântului a fost înlăturată şi un nou altar a fost construit deasupra acestuia, pentru ca peregrinii să poată vedea pietrele. Ulterior, a început construcţia Bisericii Sfântului Mormânt, care se crede că a durat în jurul a 10 ani, iar o anexă, numită Edicul, a fost construită şi în locul în care se presupune că a fost crucificat Iisus.

Începând cu anul 1555, peste piatra originală a fost pusă o placă de marmură pentru a o proteja de privirile curioşilor şi de distrugeri. Această placă nu a fost ridicată din acel loc până în momentul în care au fost demarate aceste activităţi de conservare.

De asemenea, în urma efortului lor a ieşit la iveală o carcasă din marmură cu o cruce sculptată, care se presupune că datează din perioada cruciadelor, între secolele XI şi XVI. Mai mult, au descoperit rămăşiţe din peretele original al mormântului.

Biserica Ortodoxă a Greciei, Biserica Orotdoxă a Armeniei şi Biserica Romano-Catolică au deţinut controlul asupra Bisericii Mormântului Sfânt, alături de prezenţa Bisericii Siriene, a egiptenilor şi a Bisericii Ortodoxe a Etiopiei. În anul 1958, a apărut ideea conform căreia construcţia ce înconjoară piatra de mormânt originală să fie conservată, dar au trecut 60 de ani până când toţi membrii acestor biserici să îşi dea acordul cu privire la acest demers de conservare.

Cei de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena au scos la iveală placa de marmură ce proteja piatra originală săptămâna trecută, descoperind un strat de pulbere, iar atunci când au inlăturat-o, au descoperit încă un asemenea strat sub care se afla piatra originală. Acest eveniment a avut loc pe data de 28 octombrie.

Restauratorii au înlocuit acea placă de marmură şi au aplicat mortar peste plăcile de calcar în intenţia ca acest procedeu să reprezinte o soluţie permanentă de conservare. Lucrările vor continua şi în primăvară, când se va urmări ca grinzile de fier ce înconjoară Ediculul să fie înlăturate. Aceştia au expus o parte din piatra originală pentru ca peregrinii să o poată vizita.

Sursa: Live Science

Citeşte şi:

După 500 de ani, mormântul lui Iisus a fost deschis din nou. ”Am fost uimiţi ce am găsit sub plăcile de marmură” – VIDEO

Ce limbă vorbea Iisus? Vizita papei în Orientul Mijlociu a readus în discuţie chestiunea (VIDEO)

Restaurare ”şocantă” a unei statui cu Fecioara Maria şi Iisus. Localnicii sunt indignaţi

Oamenii de ştiinţă au reconstituit figura lui Iisus. Cum a arătat acesta în realitate – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase