Home » Istorie » Singura transmisiune făcută de TVR fără ca Nicolae Ceauşescu să ştie. Ce a apărut pe ecran fără acceptul dictatorului

Singura transmisiune făcută de TVR fără ca Nicolae Ceauşescu să ştie. Ce a apărut pe ecran fără acceptul dictatorului

Singura transmisiune făcută de TVR fără ca Nicolae Ceauşescu să ştie. Ce a apărut pe ecran fără acceptul dictatorului
Publicat: 02.11.2016
"3 culori cunosc pe lume" este un vers din fostul imn naţional pe care românii îl ascultau la începutul programului Televiziunii Române.

Pe micul ecran culorile au început să se vadă abia din 1983. Atunci s-a transmis prima paradă de 23 August în direct, color, fără ca familia Ceauşescu să ştie.

Roşu, galben şi albastru. Sunt culorile pe care le fredonau copiii la şcoală, le tălmăceau semnificaţia, le desenau. Dar la televizor se vedeau doar în nuanţe diferite de gri. Abia la sfârşitul anilor ‘70 a început dotarea tehnică pentru trecerea la color.

În 1983, România era singura ţară din Europa care încă transmitea doar în alb-negru. Directorul tehnic de atunci, Nicolae Stanciu, a luat hotărârea ca pe 23 August, de Ziua Naţională, să se facă prima transmisie oficială color, bazându-se pe faptul că Nicolae Ceauşescu promisese că România urma să introducă televiziunea în culori.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase