Home » Istorie » 5 mari comandanţi militari care au avut grave probleme psihice. Unul credea că este însărcinat

5 mari comandanţi militari care au avut grave probleme psihice. Unul credea că este însărcinat

Publicat: 11.12.2016
Un număr important de comandanţi militari au suferit de afecţiuni mintale, afecţiuni care au avut rădăcini în ambiţiile vremii, politica acelor timpuri, dar au avut o strânsă legătură şi cu stresul posttraumatic de după război, căci mulţi au fost combatanţi în conflicte armate anterioare.

1. Sir William Erskine

Ducele de Wellington a fost pus în faţa unei situaţii extrem de problematice: noii ofiţeri nu aveau abilităţi pentru activităţile pe care trebuia să le înteprindă, dar avea un trecut care le permitea acest lucru. Unul dintre aceştia era Sir William Erskine. Atunci când Wellington a aflat că acesta urmează să devină comandant, a raportat guvernului britanic că acesta suferă de afecţiuni mintale, dar răspunsul nu a fost cel pe care l-a aşteptat, guvernanţii susţinând că în momentele de luciditate poate fi chiar un extraordinar comandant.

În timpul Bătăliei de la Sabugal, din anul 1811, împotriva portughezilor, acesta a trimis cavaleria într-o direcţie greşită şi, astfel, britanicii nu au mai putut obţine victoria. Ulterior, când nu a reuşit să apere un pod în timpul asediului de la Almeida, garnizoana franceză a reuşit să treacă acest pod, spre disperarea lui Wellington.

Erskine a decedat în anul 1813, după ce a căzut de la fereastră, iar în ultimele clipe ale vieţii sale s-a întrebat: „De ce am făcut asta?”

2. Mareşalul Leberecht von Blücher

Mareşalul prusac a dezvoltat o melancolie cu privire la perioada războaielor napoleoniene, iar acesta era subiectul iluziilor sale paranoice, inclusiv faptul că francezii l-au sabotat prin faptul că au încălzit podeaua camerei sale încât îi era teamă că îşi va putea arde tălpile. Însă, cea mai şocantă ipoteză a sa era aceea că a rămas însărcinat cu un soldat francez şi că ceea ce credea el a fi copil era, de fapt, un pui de elefant.

Sursa: War History Online

3. Generalul Richard S. Ewell

Generalul Rochard S. Ewell nu numai că arăta ca o pasăre, dar şi se credea astfel, uneori ciripind şi înclinând capul precum o zburătoare.

Sursa: War History Online

4. Generalul Hajianestis

Pentru a lupta împotriva turcilor, grecii l-au numit general în anul 1921 pe Hajianestis. Mai mult un politician decât un soldat, acesta aprecia confortul şi a comandat armata de la bordul unui yacht ancorat în Smyrna. Afecţiunile mintale ale acestuia se manifestau prin diferite metode. Unoeri, era convins că mâinile şi picioarele sale erau făcute din sticlă sau din zahăr şi din cauza asta nu poate părăsi patul.

Guvernul grec l-a demis, dar problemele din armată create de acesta au fost ireparabile. Cel cu care a fost înlocuit, generalul Tricoupis, se afla prizonier în mâna turcilor şi a aflat acest lucru dintr-un ziar.

Sursa: War History Online

5. Generalul Douglas MacArthur

MacArthur a fost întotdeauna paranoic, dar probleme cu privire la mariajul său au agravat problemele sale psihice. Pe când era comandantul trupelor americane în Korea, s-a confruntat cu stări de spirit neregulate, care deveneau tot mai agresive odată cu vârsta. Afecţiunile mintale ale acestuia se manifestau prin schimbările dese ale stării de spirit. În momentele în care avea o foarte mare încredere în el, credea ca îi va fi foarte uşor să lupte împotriva comuniştilor, dar când starea sa era opusă acesteia, se temea că va pierde în faţa acestora. În timp ce trupele sale se apropiau de frontiera chineză, a fost surprins de un atac din partea acestora şi trupele Naţiunilor Unite au fost înfrânte. Cinci zile mai târziu, chinezii au înconjurat forţele lui MacArthur. Înfrânt, acesta s-a învinovăţit pentru acest dezastru şi a cerut permisiunea guvernului de la Washington să folosească arme nucleare.

Sursa: War History Online

Sursa: War History Online

Citeşte şi:

Cele mai mari EŞECURI militare din istorie. Cine s-a aflat în spatele acestora – FOTO

Belizarie – Ultimul mare general al Imperiului

Spartacus

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase