Home » Istorie » Cea mai mare descoperire arheologică din Marea Britanie din perioada romană. ”Această colecţie este foarte importantă”

Cea mai mare descoperire arheologică din Marea Britanie din perioada romană. ”Această colecţie este foarte importantă”

Publicat: 04.02.2017
Cea mai largă şi mai semnificativă colecţie de tăbliţe de lemn oferă indicii importante cu privire la viaţa cotidiană a Londrei romane.

Arheologii de la Museum of London Archaeology (MOLA) au descoperit peste 400 de tăbliţe de lemn inscripţionate din perioada Londrei romane (numită şi Londinium), care datează din anul 50 e.n, relatează Archaeology Magazine.

Inscripţiile au fost făcute de oamenii obişnuiţi şi înregistrează diverse nume, evenimente şi tranzacţii care au fost efectuate la începutul aşezării romane.

Studiul care a fost publicat în 2016 are în vedere şi o metodă populară de inscripţionat folosită de romani. Aceştia foloseau un fel de stilou cu vârf ascuţit pentru a inscripţiona pe ceara care acoperea lemnul, care era aplicată cu o spatulă (imaginea de jos). Din cauza faptului că foloseau un material perisabil precum lemnul, s-au păstrat puţine tăbliţe care să poată fi descifrate.

Totuşi, situl arheologic Bloomberg este localizat în lungul a ceea ce se numea Râul Walbrook. Cele mai multe tăbliţe au fost descoperite într-o groapă de gunoi antică care era folosită pentru drenarea apei. Condiţiile nămoloase, fără oxigen, au fost propice pentru păstrarea acestui material timp de 2.000 de ani. Deşi inscripţiile multora dintre cele 400 de tăbliţe au dispărut, au fost câteva care s-au păstrat datorită faptului că au fost inscripţionate şi în lemn (imaginea de mai jos).

Arheologul Sophia Jackson susţine că „această colecţie este foarte importantă, pentru că tăbliţele datează din primii ani ai Londrei”. Colecţia oferă indicii cruciale cu privire la modul de viaţă al oamenilor, la administraţia noului oraş şi la ce structuri sociale, economice şi legale existau.

Până acum au fost descifrate 19 din cele 405 de tăbliţe cu ajutorul analizei microscopice şi a fotografiilor multidirecţionale. Printre acestea sunt şi cele mai vechi documente britanice şi cea mai veche referinţă la Londinium.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cea mai veche casa din Marea Britanie

Lupte între daci şi romani şi ateliere de prelucrarea fierului şi lemnului la Orăştie

Chinezii blonzi din Liqian – descendenti ai unei legiuni romane pierdute?

Roma antica a fost lovita de tsunami

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase