Bătălia de la Trafalgar, una dintre cele mai mari confruntări navale din istorie. A fost una dintre cele mai ruşinoase înfrângeri ale lui Napoleon

05 08. 2017, 09:09

Tot ce trebuia să facă Napoleon era să asigure Canalul Mânecii pe o scurtă perioadă în care ar fi transportat trupele terestre pe insula britanică, scrie War History Online.

Pentru a opri francezii să controleze Canalul Mânecii, Marina Britanică a fost împărţită în două pentru a bloca porturile unde se găsea flota combinată franceză şi spaniolă. Aceste mişcări sunt cunoscute sub numele de campania Trafalgar, care a durat în cea mai mare parte a anului 1805.

Un rol crucial pentru victoria flotei britanice l-a avut comandantul acesteia, Lord Nelson. Marea bătălie a avut loc pe 21 octombrie, unde cele 27 de nave ale Marii Britanii au înfruntat cele 33 de nave care formau flota franco-spaniolă. Acesta este şi momentul în care Nelson a transmis mesajul său faimos de la bordul navei pavilion, Victory: „Anglia se aşteaptă ca fiecare om să-şi facă datoria”.

În cinci ore de luptă, britanicii au masacrat flota inamică, distrugând 19 nave, fără să piardă niciuna. Totuşi, 1.500 de marinari britanici şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi. Bătălia a fost cea mai intensă în jurul navei Victory, iar un lunetist francez l-a împuşcat pe Nelson. Acesta a murit la 30 de minute după terminarea bătăliei, scrie History.

De asemenea, ultimele cuvinte ale lui Nelson au rămas în istorie: „Acum sunt satisfăcut. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-am făcut datoria”.

Această victorie a dus la garanţia că Napoleon nu va invada niciodată Marea Britanie. Nelson a primit o înmormântare pe măsura faptelor sale la Catedrala Sfântul Paul din Londra şi este recunoscut ca unul dintre cei mai mari eroi ai Marii Britanii. În memoria sa, a fost ridicată o coloană în Piaţa Trafalgar, iar multe străzi au fost renumite în onoarea sa.

De partea cealaltă s-a aflat comandantul Pierre-Charles Villeneuve, ale cărui tactici extrem de pragmatice şi ezitante au dus la dezastrul (pentru francezi şi spanioli) de la Trafalgar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Napoleon Bonaparte împăratul vulcanic şi tiran. Geniul militar, soţia adulterină, exilul şi otrava din păr

Napoleon a ridicat un fort în Oceanul Atlantic care a fost folosit abia după mai bine de 180 de ani

Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de ”mâna” de soldaţi britanici

Dezastrele din timpul războaielor lui Napoleon. Conflictele care au dus la pierderea a milioane de vieţi omeneşti