Home » Istorie » Cum se cafteau politicienii români în secolele trecute

Cum se cafteau politicienii români în secolele trecute

09.24.2017
Cum se cafteau politicienii români în secolele trecute
Încăierările dintre politicienii români au o istorie îndelungată. Pe la sfâşitul anilor 1800, conflictele şi ciocnirile de orgolii dintre politicieni erau rezolvate prin provocarea la duel. Una dintre cele mai celebre poveşti este cea în care doi politicieni români, Nicolae Filipescu şi Gheorghe Emanuel Lahovari, s-au duelat cu spada, până când unul dintre adversari a murit.
În toamna anului 1897, deputatul conservator Gheorghe Emanuel Lahovari, fratele ministrului de externe Alexandru Lahovari, publică în ziarul L’Indépendance Roumaine, pe care îl deţinea, articolul ”Deux politiques”, în care îl acuză de inconsecvenţă politică pe colegul său de partid, fruntaşul conservator Nicolae Filipescu, fost deputat şi primar al Bucureştilor. Deşi conservator, Lahovari susţinea, în ziarul său, politica liberală, scrie Rfi.
 
Potrivit istoricului Andrei Oişteanu, Filipescu s-a considerat atât de ofensat de articol, încât l-a provocat pe Lahovari la duel. Nicolae Filipescu, care era un bun scrimeur, a propus ca locul de desfăşurare al duelului să fie chiar sala de scrimă în care acesta se antrena.
 
Din păcate, martorii n-au convenit ca lupta să continue doar pănă la prima picătură de sânge, ci până când unul dintre duelişti va fi în imposibilitate de a continua lupta. Cu alte cuvinte, până la moartea sau rănirea gravă a unuia dintre protagonişti.
 
CIteşte continuarea pe Rfi.