Home » Istorie » După mai bine de un secol a fost descoperit adevăratul vinovat din spatele tragediei morţii căpitanului Scott şi a echipei din cadrul expediţie Terra Nova

După mai bine de un secol a fost descoperit adevăratul vinovat din spatele tragediei morţii căpitanului Scott şi a echipei din cadrul expediţie Terra Nova

Publicat: 15.10.2017
După mai bine de un secol a fost descoperit adevăratul vinovat din spatele tragediei morţii căpitanului Scott şi a echipei din cadrul expediţie Terra Nova
Moartea tragică a căpitanului Robert Falcon Scott şi a patru membrii ai echipei sale în timpul întoarcerii din expediţia de la Polul Sud a fost deseori pusă pe seama planului precar al lui Scott.

Însă descoperirea unor noi documente realizată de profesorul Chris Turney, din cadrul University of New South Wales, prezintă modul în care acţiunile unui alt membru al expediţiei au dus la moartea colegilor săi de echipă. Conform Science Daily, documentele prezintă şi motivul pentru care povestea a rămas ascunsă pentru mai bine de un secol. 

Conform cercetărilor realizate de prof. Turney, comandantul secund, locotenent Edward (Tedy) Evans, a sustras raţii alimentare şi a fost incapabil să transmită ordine corecte unei sanii cu câini care l-ar fi readus pe Scott în siguranţă acasă. ”Noul document sugerează că Evans nu a dat dovadă de spirit de echipă sau, în cel mai rău caz, a fost vorba de sabotaj în mod deliberat, fapt ce a dus la moartea lui Scott şi a patru dintre membrii echipei,” afirmă Turney. 

”De asemenea, documentul prezintă modul în care arhivele publice au fost alterate şi motivul pentru care Comisia de Anchetă a încheiat cercetările într-un timp scurt,” adaugă el. 

Anterior, mai mulţi membri ai expediţiei şi-au prezentat îndoielile cu privire la rolul de comandant secundar al locotenentului Evans. Însuşi Scott scria întruna dintre scrisori despre Evans că ”nu este potrivit pentru rolul de comandant secund” şi a promis că va ”lua măsuri”.

Acesta ar fi putut fi unul dintre motivele pentru care Scott l-a trimis pe Evans înapoi la Polul Sud împreună cu alţi patru membri, dar în timpul călătoriei de întoarcere de la Pol, membrii echipajului lui Scott au descoperit că raţiile de mâncare au dispărut. În plus, Scott i-a spus lui Evans să trimită o sanie cu câini în întâmpinarea echipei, care nu a mai ajuns la aceştia. Astfel că Scott şi echipa sa au fost lăsaţi să moară. 

Documentele descoperite de Turney dezvăluie modul în care Evans avea antecedente în sustragerea proviziilor, precum şi modul în care declaraţiile publice ale bărbatului au fost schimbate pentru ca Evans să nu fie învinovăţit de moartea lui Scott. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: .

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase