Home » Istorie » Imobilul Melnikov, singura casă experimentală acceptată în Uniunea Sovietică

Imobilul Melnikov, singura casă experimentală acceptată în Uniunea Sovietică

Publicat: 14.01.2018
În 1929, proprietatea privată era interzisă de către autorităţi care considerau că tot ce se află în Uniunea Sovietică este proprietatea statului. Pentru crearea unui nou model ce ar fi ajutat la economisirea materalelor şi a spaţiului, arhitectului Konstantin Melnikov i-a fost oferită permisiunea de a construi o casă experimentală. Aceasta ar fi servit ca model pentru viitoarele locuinţe. Deşi modelul nu a mai fost utilizat pentru alte locuinţe, familia sa a putut locui în structura distinctă.

Clădirea este realizată într-un stil avantgarde mai ales dacă luăm în considerare perioada în care a fost realizată. Conform Atlas Obscura, casa este alcătuită din două cercuri care se intersectează şi creează o unitate armonioasă. 

Interiorul nu necesita mulţi pereţi, ceea ce însemna că nu era utilizat mult material. În cadrul structurii fagurelui de miere erau necesare cărămizi doar pentru crearea legăturilor dintre geamurile hexagonale care furnizau suficientă lumină pentru camerele uriaşe din interior. 

Sursa: ahvenas/Atlas Obscura

Structura includea şi două  încăperi care erau utilizate de Melnikov pentru a-şi realiza lucrările.  

În 1937, Uniunea Sovietică i-a revocat lui Melnikov dreptul de a practica arhitectura. În următori ani autorităţile au încercat în nenumărate rânduri să obţină controlul asupra clădirii, deoarece deţinerea proprietăţii private era o anomalie, într-o astfel de clădire putând locui mai multe familii. Dar de fiecare dată când  s-a încercat acest lucru, Melnikov a adresat o scrisoare autorităţilor locale prin care afirma că el este cel care a proiectat sarcofagul lui Lenin. Astfel, arhitectul a reuşit să locuiască alături de familia sa în casă. Locuinţa a fost transformată în muzeu, însă totul este păstrat intact în interior. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase