Home » Istorie » Filmul ”pierdut” ce prezicea ascensiunea partidului nazist. A fost găsit într-o piaţă de vechituri, după aproape 90 de ani VIDEO

Filmul ”pierdut” ce prezicea ascensiunea partidului nazist. A fost găsit într-o piaţă de vechituri, după aproape 90 de ani VIDEO

Publicat: 01.04.2018
Un film mut din 1924 ce prezicea ascensiunea nazismului a fost descoperit într-o piaţă de vechituri din Paris în 2015. Mulţumită unei campanii de strângeri de fonduri, filmul a fost restaurat şi poate fi rulat din nou în cinematografe.

Filmul ”Oraşul fără evrei” a fost realizat cu 20 de ani înainte de Holocaust, într-un moment în care partidul nazist a fost interzis în Austria, iar Adolf Hitler se afla în închisoare în Germania, unde şi-a scris Mein Kampf

MESAJE DE PAŞTE 2018. Cele mai frumoase felicitări, urări şi sms-uri de Paşte pentru familie, pentru prieteni, cei dragi, colegi sau cunoştinţe

BBC notează că filmul spune povestea unui oraş ce expulzează evreii. Aceştia sunt consideraţi ţapii ispăşitori ai creşterii preţurilor şi ratei mari de persoane fără locuri de muncă. La baza ecranizării se afla un roman al lui Hugo Bettauer, scriitor şi jurnalist evreu din Austria. ”La începutul anului 1920, după fondarea primei republici austriece, antisemitismul politic a crescut rapid, mult mai repede decât în perioada monarhiei,” a afirmat Nikolaus Wostry, directorul colecţiei Filmarchiv Austria.

Bettauer încerca să combată creşterea intoleranţei şi a rasismului, într-un moment în care evreii erau strămutaţi în Viena, după Primul Război Mondial. ”Hugo era o persoană care a încercat să facă societate mai tolerantă, atât cu evreii, cât şi cu homosexualii sau cu activitatea femeilor din politică,” a declarat Wostry.

Ecranizarea a fost realizată de regizorul austriac HK Breslauer, iar premiera fimului a avut loc la Viena în 1924. Filmul a fost un succes, însă politicienii au reacţionat imediat. La mai puţin de un an de la realizarea filmului, Bettauer a fost omorât de nazistul Otto Rothstock. ”Adresa sa era publicată în ziare şi era specificat că o astfel de persoană nu are ce căuta în societate. 

În prezent, scenele din film ale momentului expulzării par şocante. Evreilor din oraş li se cere să părăsească locul până în ziua de Crăciun. Unii dintre cei mai săraci au plecat pe jos, fiind acompaniaţi de soldaţi cu baionete. Întreaga comunitate mergea încet prin zăpadă, alţii plecau cu trenul, iar îmbrăţisări disperate de rămas bun aveau loc pe peron. În realitate, şase milioane de evrei din Europa au fost ucişi în timpul Holocaustului. Hans Moser, unul dintre cei mai faimoşi actori din Austria  ce a jucat şi în film, era căsătorit cu o evreică. Atunci când naziştii au ocupat ţara, în 1938, el a refuzat să divorţeze de femeie, adresându-i chiar lui Hitler o scrisoare pentru a-i cere clemenţă. În cele din urmă, ea a emigrat în Ungaria, iar cuplul s-a reunit după război. 

În 1991, o variantă incompletă şi deteriorată a filmului a fost descoperită, apoi în  2015 întregul film a fost redescoperit de un colecţionar dintr-o piaţă de vechituri din Paris. Peste 700 de persoane au contribuit cu 107.000 de dolari pentru restaurarea filmului. În cele din urmă, ecranizarea a fost digitalizată şi relansată.  Filmul este proiectat în prezent, în Viena, după care va fi ecranizat în cadrul unui turneu prin Austria şi alte oraşe din Europa. Nikolaus Wostry susţine că filmul trebuie considerat ”cea mai puternică declaraţie împotriva nazismului din perioada filmelor mute.”

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase