Home » Istorie » Vestigiile unui oraş care datează de aproape 5 milenii au fost descoperite în nordul Irakului şi umple un gol important în istoria Mesopotamiei

Vestigiile unui oraş care datează de aproape 5 milenii au fost descoperite în nordul Irakului şi umple un gol important în istoria Mesopotamiei

Vestigiile unui oraş care datează de aproape 5 milenii au fost descoperite în nordul Irakului şi umple un gol important în istoria Mesopotamiei
Publicat: 20.05.2018
Ruinele oraşului pierdut Mardaman, care datează de acum 4.800 de ani, au fost descoperite în regiunea kurdă din nordul Irakului, conform unei echipe de arheologi de la Universitatea Tübingen din Germania.

Vara trecută, arheologii germani au descoperit 92 de tăbliţe de lut cu scris cuneiform ascunse într-un vas găsit în ruinele unui palat, relatează Live Science.

Mai recent, filologul Betina Faist de la Universitatea Heidelberg din Germania a descifrat textele de pe tăbliţe, găsind numele oraşului: Mardaman.

Ruinele oraşului se află lângă oraşul modern Bassetki şi sugerează că oraşul a fost fondat în anul 2800 î.e.n. şi şi-a atins maximul de dezvoltare în perioada 1900 – 1700 î.e.n., conform precizărilor lui Peter Pfälzner, profesor de arheologie la Universitatea Tübingen, care conduce campania de excavări de la situl arheologic.

Oraşul a continuat să fie înfloritor în perioada neo-asiriană, care a durat din 911 până în 612 î.e.n.

Tăbliţele datează din jurul anului 1250 î.e.n., o perioadă în care oraşul făcea parte din Imperiul Asirian şi era condus de guvernatorul asirian Assur-nasir. Tăbliţele cu inscripţii cuneiforme prezintă activităţile guvernatorului.

Au existat şi situaţii în care oraşul a fost un regat independent, conform altor texte găsite în alte situri arheologice.

Palatul unde au fost găsite tăbliţele a fost distrus în jurul anului 1200 î.e.n., dar oraşul a continuat să existe. De fapt, în lunga sa istorie, Mardaman a fost atacat şi distrus parţial pentru a fi ulterior reconstruit.

Vasul de lut care conţinea tăbliţele a fost realizat dintr-un strat gros de argilă, sugerând că locuitorii oraşului au dorit să păstreze inscripţiile. „Textele au fost ascunse în acest mod la scurt timp înainte de distrugerea clădirii”, a precizat Pfälzner.

Excavările vor continua, iar conform arheologului, oraşul antic nu a suferit distrugerile pe care le-au suferit alte locuri similare din Orientul Mijlociu ca urmare a războiului şi a expansiunii organizaţiilor teroriste.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un atelier de bijuterii vechi de 4.000 de ani, găsit pe o insulă în Golful Persic, scoate la iveală o surpriză

Dovada care confirmă faptul că babilonienii aveau cunoştinţe de geometrie cu mult înaintea europenilor – FOTO+VIDEO

Să fie acest obiect de acum 4.000 de ani cel mai vechi fidget spinner din lume?

Descoperire istorică în nordul Irakului: are o vechime de 5.000 de ani şi a fost parte a primului imperiu din istorie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase