Home » Istorie » Cercetătorii au aflat care a fost ultima masă a lui Otzi, Omul Gheţurilor

Cercetătorii au aflat care a fost ultima masă a lui Otzi, Omul Gheţurilor

Cercetătorii au aflat care a fost ultima masă a lui Otzi, Omul Gheţurilor
Publicat: 19.07.2018
Conform unui nou studiu, analizele stomacului omului preistoric de acum 5.300 de ani au scos la iveală obiceiurile dietetice ale acestuia. Printre altele, savanţii au arătat că ultima masă a lui Otzi a fost foarte grasă.

Descoperirea aceasta oferă detalii importante cu privire la obiceiurile nutriţionale ale europenilor de acum mai bine de 5 milenii şi de asemenea, oferă detalii cu privire la modul în care strămoşii noştri preparau mâncarea, relatează Phys citând studiul publicat pe 12 iulie în jurnalul Current Biology.

„Am putut reconstitui ultima masă la Omului Gheţurilor, arătând că avea o mare proporţie de grăsime în dieta sa”, a precizat Frank Maixner de la Eurac Research Institute for Mummy Studies din Bolzano, Italia.

Maixner şi colegii lui, inclusiv Albert Zink, au explicat că analizele nu au fost realizate mai devreme pentru că savanţii nu au putut identifica stomacul lui Otzi, care s-a deplasat şi şi-a schimbat forma în timpul procesului de mumificare.

Otzi a fost descoperit în 1991 de un grup de turişti germani în estul Alpilor Italieni. Este cea mai veche mumie conservată în gheaţă în mod natural.

În afară de urmele de carne şi de grâu găsite în stomac, cercetătorii au găsit şi urmele unei specii de ferigă otrăvitoare, urme a căror prezenţă nu şi-o pot explica.

Pe viitor, savanţii doresc să reconstituie flora intestinală a omului preistoric pentru a-l putea compara cu oamenii moderni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Otzi, Omul Gheţurilor, şi-a ascuţit uneltele cu câteva zile înainte de a fi ucis

Otzi, omul gheţurilor a fost supus unui tratament de înfrumuseţare

Cel mai vechi caz de omucidere, vechi de 5.300 de ani, ascunde un lucru impresionant

Otzi, Omul Gheţurilor, surprinde din nou! Ce purta strămoşul pe sub colanţii realizaţi din piele de capră

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase