Home » Istorie » Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate

Publicat: 28.06.2020

Fiecare statuie are o poveste unică și interesantă. Însă, deși realizările strămoșilor noștri sunt incredibile, greșelile lor sunt deseori greu de acceptat.

GALERIE FOTO

Poate fi spus că fiecare dintre aceste figuri celebre a fost cândva extrem de importantă, trăind într-o perioadă ale cărei valori morale ne sunt acum complet străine. Cu siguranță, a judeca figuri istorice după normele culturale și sociale de astăzi ar fi cu totul absurd. De la stăpânii de sclavi din Imperiul Otoman și până la vânătorii de vrăjitoare din secolul al XVIII-lea, istoria este presărată cu monștri.

Totuși, doar prin înțelegerea moștenirii noastre comune putem spera să construim o societate tolerantă și luminată cu adevărat. Marea Revoluție Culturală Proletară a lui Mao ne-a arătat că ștergea trecutului, oricât de cumplit ar fi acesta, nu este soluția.

10. Edward Colston și comerțul cu sclavi

Edward Colston rămâne un subiect sensibil în orașul englez Bristol. Până în ziua de azi, majoritatea punctelor de atracție din oraș sunt dedicate negustorului și vânzătorului de sclavi. Din 1681 și până în 1691, Colston a făcut parte din Royal African Company. Potrivit estimărilor, compania sa a transportat în jur de 84.000 de sclavi africani, inclusiv mii de copii. Aproape 19.000 de sclavi au murit în timp ce erau transportați spre continentul american.

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate
Edward Colston a făcut parte din Royal African Company. Sursa foto: Youtube

Colston avea să se întoarcă mai apoi la Bristol, orașul său natal, și să înceapă munca filantropică. Acesta a folosit o parte din banii obținuți din sclavie pentru a sponsoriza școlile, spitalele și centrele sociale din regiune.

La data de 7 iunie 2020, mai mulți protestatari au dărâmat statuia din cauza legăturii lui Colston cu afacerile cu sclavi. Statuia, care a stat timp de peste 120 de ani în centrul orașului, a fost mai apoi aruncată în portul din Bristol. Autoritățile au avut nevoie de patru zile pentru a recupera obiectul din bronz de pe fundul apei.

9. Mohandas „Mahatma” Gandhi, acuzat de rasism

Ministerul Afacerilor Externe din Ghana a înlăturat recent o statuie a lui Mohandas „Mahatma” Gandhi din capitala Accra. Statuia, dezvăluită de către al 13-lea președinte al Indiei, Pranab Mukherjee, trebuie să comemoreze abordarea pașnică a lui Gandhi.

Gandhi ar fi jucat un rol crucial în sfârșitul colonialismului britanic în India, mobilizând muncitorii să protesteze față de discriminarea care avea loc. Gandhi i-a îndemnat pe cetățenii indieni să boicoteze produsele britanice și să demisioneze din instituțiile conduse de Regatul Unit.

În 2018, studenții și personalul academic de la Universitatea din Ghana s-au opus existenței statuii lui Gandhi în campusul universitar. Aceștia susțineau că Gandhi a exprimat în trecut opinii rasiste. Controversa provine de pe urma perioadei când acesta a fost avocat în Africa de Sud, la începutul anilor 1900. În perioada de vârf a Imperiului Britanic, Gandhi a luptat pentru drepturile civile ale indienilor din Africa de sud, dar nu și pentru africani.

Criticii săi mai susțin că a folosit termini rasiști precum „kaffir” pentru a-i descrie pe oamenii de culoare „necivilizați”. În timpul primilor ani petrecuți în închisoare, Gandhi a recomandat segregarea între indieni și oamenii de culoare din Africa de Sud.

8. Chief Pontiac

In 2018, o reprezentanță auto din North Carolina și-a pierdut mult iubita mascotă, după ce unul dintre anagajați a fost acuzat de discriminare.

Reprezentanța Harry’s on the Hill găzduia cândva o statuie neobișnuită, înaltă de 7 metri, a unui luptător nativ american. Înălțată pentru prima oară în 1967, statuia a fost modelată după un luptător din secolul al XVIII-lea numit Chief Pontiac.

Statuia a fost reclamă pentru mașinile General Motors Pontiac, care l-au folosit în trecut drept logo pe Chief Pontiac. Liderul nativ american a încurajat triburile să atace așezările ocupate de britanici. Triburile, nemulțumite de restricțiile de comerț, au încercat să-i alunge pe britanici, iar o serie de bătălii sângeroase au avut loc, în cele din urmă rezultând într-un armistițiu temporar.

7. Thomas Jefferson și Cristofor Columb

Un grup de studenți a dărâmat recent o statuie a lui Thomas Jefferson, aflată în fața unei școli din Portland. Jefferson, al treilea președinte al Statelor Unite și un arhitect important al constituției, controla mai multe plantații și deținea peste 600 de sclavi. Mulți protestatari susțin că numele școlii ar trebui să fie schimbat ca să nu mai aibă nicio legătură cu Jefferson.

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate
Thomas Jefferson a deținut peste 600 de sclavi. Sursa foto: Youtube

În Virginia, oamenii au dărâmat o statuie a lui Cristofor Columb și au aruncat-o într-un lac din apropiere. Statuia a mai fost implicată și într-un alt incident, atunci când a fost legată și adusă în fața clădirii Capitoliului din Minnesota. Mulțimea furioasă a început apoi să lovească cu picioarele obiectul. În iunie, autoritățile au înlăturat o mulțime de statui ale exploratorului.

6. Evo Morales

Bolivia trece momentan printr-o mini-revoluție în urma înlăturării fostului președinte Evo Morales. Ales pentru prima oară în 2005, liderul Mișcării Socialiste a dorit să reducă analfabetismul, sărăcia și dependența excesivă de comerțul cu SUA. Morales a reușit parțial să atingă aceste ambiții, astfel că sprijinul din partea cetățenilor a crescut. Însă, Morales și-a pierdut popularitatea după ce a încercat să ocolească limita de trei mandate.

Candidatura sa pentru un al patrulea mandat a stârnit proteste violente. Acuzat că a încercat să preia ilegal puterea, Morales a fugit din țară.

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate
Evo Morales a fugit din Bolivia după ce a fost acuzat că a încercat să preia ilegal puterea. Sursa foto: Profimedia

În ianurie, ministrul interimar al Sportului, Milton Navarro, a condus un grup de civil la stadionul Evo Morales din capitala Quillacollo. Înarmați cu baroase, oamenii au dărâmat o statuie a fostului lider.

5. Statuia femeilor violate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

În 2017, statuia Filipina Comfort Women a fost dezvăluită în capitala Manila. Statuia din bronz, o femeie legată la ochi ținându-se strâns de haine, reprezintă femeile din Filipine care au fost abuzate sexual în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timpul acestei perioade, armata japoneză a implementat o serie de „stații de confort” menite să permită trupelor să abuzeze sexual femeile din teritoriile ocupate, scrie List Verse.

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate
Filipina Comfort Women reprezintă femeile din Filipine care au fost abuzate sexual în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sursa foto: Youtube

După decenii de negare, guvernul din Japonia a recunoscut oficial atrocitățile din 1993. Deși națiunea a oferit compensații financiare pentru crimele sale de război, subiectul rămâne unul sensibil pentru Japonia și țările sale vecine.

După ce a aflat de statuie, ambasada Japoniei în Manila a depus o plângere oficială și a cerut să afle cine era responsabil de producerea statuii. Guvernul din Filipine și-a schimbat rapid prioritățile, așa că statuia a fost înlăturată în toiul nopții, muncitorii lăsând în urmă doar un crater imens. Oficialii au spus publicului că statuia a fost înlăturată temporar din cauza unor lucrări la canalizare. Însă, în realitate, statuia a fost înapoiată creatorului său, Jonas roces.

4. John A. Macdonald, primul premier al Canadei

În 1867, John A. Macdonald a devenit primul premier al Canadei, unificând coloniile britanice ale Canadei, New Brunswick și Nova Scotia. Macdonald a avut un rol important în dezvoltarea Constituției Canadei, precum și în expansiunea geografică și economică a țării.

În jur de 150 de ani mai târziu, o statuie a lui Macdonald a fost înlăturată din fața primăriei din Victoria, British Columbia. Decizia a fost făcută după ce autoritățile au purtat discuții „de reconciliere” cu triburile indigene din regiune. Așadar, statuia a fost înlăturată și dusă într-un depozit.

Recent, o altă statuie a lui Macdonald a fost acoperită cu vopsea roșie de protestatari.

3. Michael Jackon

Reputația lui Michael Jackson a încasat o lovitură grea în ultimii ani. La începutul lui 2019, HBO a difuzat un documentar de patru ore, „Leaving Neverland”, în care legenda muzicii pop era acuzată de abuz asupra minorilor. Filmul s-a concentrat pe acuzațiile făcute de James Safechuck și Wade Robson. Cei doi susțin că Jackon i-a abuzat sexual când erau copii, în timp ce stăteau la ferma Neverland din California a cântărețului.

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate
Reputația lui Michael Jackson a încasat o lovitură grea în ultimii ani. Sursa foto: Youtube

În 2011, miliardarul excentric Mohamed Al Fayed a dezvăluit o statuie a lui Michael Jackson în Londra. Sculptura a fost înălțată pe locul în care s-a aflat fostul club de fotbal al lui Al Fayed, spre nedumerirea iubitorilor de sport din zonă. Statuia a fost înlăturată în 2013 și dusă la Muzeul Național al Fotbalului în 2014. Însă, după apariția documentarului, conducerea muzeul a înlăturat permanent statuia.

2. Statui ale lui Buddha, înlocuite cu ceainice uriașe

Cu președintele Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, China își pierde încetul cu încetul libertatea religioasă. Autoritățile au dărâmat biserici catolice, au trimis musulmanii uiguri în „tabere de reeducare” și au forțat adepții budismului să depună jurământul de credință față de Partidul Comunist Chinez.

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate
Membrii Partidului Comunist Chinez au distrus zeci de statui ale lui Buddha. Sursa foto: Youtube

Membrii partidului au distrus structuri budiste fie pentru că erau prea înalte, prea vizibile sau amplasate în locuri nereligioase. Statuile dedicate liderului spiritual au fost înlocuite cu ceainice uriașe sau deghizate cu flori de lotus.

Chiar și tablouri cu Buddha au fost înlocuite cu cele ale președintelui Xi, Karl Marx sau Vladimir Lenin.

1. Mii de statui și opere de artă antice, distruse de ISIS în Irak

Până în 2014, grupul terorist ISIS deja pusese stăpânire pe o treime din Irak și își desfășura operațiunile și în Siria. Gruparea cucerise și devastase orașe cheie, având o plăcere deosebită de a distruge statui și opere de artă.

Membrii grupării au răscolit Muzeul Mosul, dărâmând statui cu baroase. Nimrud, un sit arheologic, a fost complet devastat. De asemenea, gruparea a aruncat în aer Moscheea al-Nuri şi minaretul său emblematic.

Top 10 momente în istorie când statuile unor figuri celebre au fost dărâmate
ISIS a avut o plăcere deosebită de a distruge statui și opere de artă. Sursa foto: Youtube

Biblioteca publică a suferit o soartă similară, rezultând în pierderea a mii de manuscrise.

De asemenea, ISIS a demolat și una dinte porțile din jurul orașului antic Nineveh, veche de peste 2.500 de ani. O statuie înfăţişând un bou înaripat ce reprezenta o zeitate asiriană a fost rasă de pe fața pământului.

Gruparea și-a justificat masacrul folosind o serie de argumente religioase, politice și istorice. Membrii ISIS au susținut că pur și simplu îl urmat pe profetul Muhammad, care distrugea statui pentru a descuraja idolatrizarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai înaltă statuie din lume, scoasă la vânzare pe internet de un escroc

Mai multe statui misterioase au fost descoperite într-o citadelă mai veche decât Imperiul Inca

De ce multor statui din Egiptul antic le lipseşte nasul? Experţii spun că are legătură cu superstiţiile jefuitorilor de morminte

Statuile de pe Insula Paştelui au fertilizat solul din jurul lor. Descoperirea dezminte teoriile clasice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase