Home » Istorie » Pe vremea Imperiului Roman, Mediterana a fost mai caldă decât în orice altă perioadă

Pe vremea Imperiului Roman, Mediterana a fost mai caldă decât în orice altă perioadă

Marea Mediterană / Credit foto: Pixabay
Publicat: 02.08.2020

Un nou studiu sugerează că temperatura Mării Mediterane a fost mai ridicată în timpul Imperiului Roman decât în ​​orice altă perioadă din ultimii 2.000 de ani.

Publicată în Scientific Reports, cercetarea arată că Marea Mediterană era cu 2 grade Celsius mai caldă decât „valorile medii pentru secolele trecute pentru regiunile Sicilia și Mediterana de Vest”.

Totodată, cercetătorii au descoperit că a existat o „tendință generală de răcire” după ce Imperiul Roman de Apus s-a prăbușit în secolul V. „Teoretizăm potențiala legătură dintre acest Optimum Climatic Roman și expansiunea și declinul ulterior al Imperiului Roman”, au scris cercetătorii în rezumatul studiului.

„Pentru prima dată, putem afirma că perioada romană a fost cea mai caldă din ultimii 2.000 de ani, iar aceste condiții au durat 500 de ani”, a spus prof. Isabel Cacho, profesor la Universitatea din Barcelona, potrivit Fox News.

Analizarea unei amibe fosilizate a arătat că Mediterana era mai caldă pe vremea romanilor

Cercetătorii din Spania și Italia au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat raportul dintre magneziu și calcit dintr-o amibă fosilizată din Canalul Siciliei.

Amiba fosilizată a fost recuperată în timpul unei expediții maritime din 2014.

Marea Mediterană este „semi-închisă”, ceea ce o face „extrem de vulnerabilă la schimbările climatice moderne și trecute”, afirmă cercetătorii.

Roma Antică a fost greu de studiat „deoarece a coincis cu schimbări culturale importante care au avut loc în jurul Mediteranei”, au explicat autorul principal al studiului, Giulia Margaritelli, și co-autorul Fabrizio Lirer.

Potrivit acestora, analizarea climatului din trecut este singurul instrument de a cerceta dinamica sistemului climatic al Pământului în condiții diferite de cele actuale și este esențială pentru testarea validității modelelor de predicție pe termen mediu și lung.

Vă recomandăm să citiți și:

Recif de corali, extrem de rar, descoperit în Mediterana

Pirateria antică din Marea Mediterană. Teuta, regina piraţilor care atacau vasele romane

Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor

Zenobia: regina care a sfidat Imperiul Roman

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase