Home » Istorie » Vila Florica, locul de suflet al Brătienilor unde s-au luat mari decizii pentru soarta României

Vila Florica, locul de suflet al Brătienilor unde s-au luat mari decizii pentru soarta României

Mihaela STOICA 07.31.2020
Vila Florica, locul de suflet al Brătienilor unde s-au luat mari decizii pentru soarta României
Vila Florica a devenit Muzeul Național „Brătianu” / Credit foto Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Vila Florica, devenită de anul acesta Muzeul Național „Brătianu”, ascunde între zidurile ei nu numai istoria celebrei familii de liberali care a influențat soarta țării aproape un secol, ci și secretele unor mari decizii care s-au finalizat cu realizarea României Mari și a reformelor interbelice.

În Ștefănești, la numai câțiva kilometri de Pitești, într-un frumos parc dendrologic se înalță impunătoarea vilă Florica. Creat în stilul neoromânesc, îmbinând modernul cu tradiționalul, unde elementele din lemn sunt predominante, conacul are în prezent 40 de încăperi în care se mai găsește foarte puțin din mobilierul familiei Brătianu. La exterior, pe anumite părți ale fațadelor, se remarcă elemente de arhitectură antică încastrate în perete, precum basoreliefuri cu motivul „Cavalerului trac”, o friză de la Sarmizegetusa, dar și fragmente de capiteluri de la Histria.

Istoria domeniului Florica începe acum aproape 200 de ani, fiind atestat documentar în 1829. La vremea respectivă era o casă cu numai patru camere, dintre care în una stătea boierul, iar în alta vierul, omul care îngrijea viile de pe domeniu. În altă cameră se ținea linul, de unde vinul curgea direct în pivniță, în butoaie.

Căsătorindu-se cu Pia Pleșoianu, care avea numai 16 ani, Ion C. Brătianu (mai mare cu 20 de ani decât soția sa), decide în 1858 să își stabilească căminul aici, pe o parte din moștenirea primită. Ion. C. Brătianu, denumit „Vizirul” de politicienii vremii, și fiul său Ionel (Ion I. C. Brătianu), care îl va urma cu brio ca prim-ministru și președinte al Partidului Național Liberal, vor crea un adevărat domeniu la Florica. Când nu au locuit la București, de care îi lega treburile țării, cei doi mari oameni politici care au influențat decisiv destinul României își duceau traiul la Florica, la fel și copiii lor.

Crearea conacului Florica

După căsătorie, „Vizirul” va extinde casa, după propriile planuri, adăugându-i un etaj cu mai multe încăperi și o frumoasă terasă deschisă, la parter, ceea ce va transforma clădirea într-un adevărat conac. O masă veche din lemn de cireș pietrificat, care datează din secolul al XVI-lea și a fost cumpărată de Ion C. Brătianu de la o licitație organizată la Paris, în 1860, încă se mai păstrează în prezent, la parter, într-una dintre cele patru biblioteci ale conacului.

Toți copiii lui Ion și ai Piei au crescut în vila Florica, al cărei nume a fost dat în amintirea primei lor fiice decedate la vârsta de numai trei ani. În afară de Florica, aici s-au mai născut Sabina, Ionel și Dinu, patru dintre cei opt copii ai cuplului.

Frații Dinu, Ionel și Vintilă Brătianu (de la stânga la dreapta)

În conac, Ion Brătianu l-a adăpostit pentru o vreme pe C.A. Rosetti, un alt fruntaș liberal. Confruntându-se cu dificultăți financiare, Rosetti a locuit în iarna lui 1864-1865 împreună cu familia la etajul vilei bunului său prieten.

Pe domeniul Florica s-au pus bazele educației copiilor marelui om politic Ion C. Brătianu, de numele căruia se leagă aducerea regelui Carol I, crearea PNL, Independența și începerea reformelor României moderne. Copiii lui, printre care Ionel Brătianu, patriarhul României Mari, și Vintilă Brătianu, marele finanțist creator al doctrinei „Prin noi înșine”, vor studia de mici cu Marie Bornand, o guvernantă elvețiancă care le va preda germana, franceza, desenul, pianul, dar și religie.

Despre viața în conacul din Ștefnești, Ionel Brătianu avea să scrie mai târziu: „Părinţii noştri, chiar de la căsătorie, îşi făcuseră din Florica aşezământul lor casnic. Datoriile politice îi obligau în diferite împrejurări să se mute la Bucureşti. Doisprezece ani de minister şi cursurile superioare ale liceului obligaseră pe părinţii noştri şi pe copii să-şi petreacă în Capitală cea mai mare parte a anului. Totuşi, pentru unii, ca şi pentru alţii, Florica era vatra şi cuibul adevărat. Aceasta o simţeam într-atâta, încât faţă de copiii născuţi la Bucureşti rămânea avantaj celor ce se născuseră la Florica şi care aveau astfel o legătură mai mult cu dânsa”.

Biblioteca de la Florica și sfârșitul tragic

De profesie inginer, Ionel Brătianu este cel care va extinde conacul de la Florica, modificând stilul auster impus de tatăl său. Lucrările de reabilitare și extindere vor dura circa 26 de ani (1899 – 1922) și vor implica inclusiv adăugarea celui de al doilea etaj, mansarda din prezent. Arhitectul Petre Antonescu, de numele căruia se leagă și Arcul de Triumf, va coordona o parte dintre planurile de renovare și extindere a conacului. Printre încăperile noi apărute la Florica se numărau săli de bal, biliard și scrimă, sufragerie și farmacie pentru servitori, precum și biblioteca cea mare, despre care Constantin Argetoianu avea să spună că este „cea mai însemnată bibliotecă particulară din România”.

Masa veche din lemn de cireș pietrificat / Credit foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

În marea bibliotecă de la Florica se găseau aproape 30.000 de volume, în special de istorie.

I. G. Duca va scrie despre ea în memoriile sale: „Cercetătorii bibliotecii lui Ion I.C. Brătianu vor găsi într-însa o mare diversitate de cărţi, dovadă a vastei sale culturi şi a interesantului său eclectism. Dar fără îndoială că ceea ce predomină sunt cărţile de istorie şi îndeosebi cele care se referă la trecutul neamului nostru. Colecţia aceasta, în unele privinţe mai bogată şi mai complectă chiar decât colecţia Academiei Române, a fost începută de Ion Brătianu, în marea lui dragoste de a cunoaşte originea şi viaţa sbuciumată a ţărilor româneşti şi continuată apoi de fiul său, Ionel, întâiu dintr-un sentiment de filială pietate şi pe urmă din interesul tot mai viu şi tot mai pasionat ce el însuşi purta istoriei noastre”.

Din păcate, majoritatea colecției Brătienilor s-a pierdut. În 1927, după moartea lui Ionel Brătianu, 5.000 de volume au fost mutate în Biblioteca Fundaţiei „Ion I.C. Brătianu”. Comuniștii au fost cei care au distrus cea mai mare parte a cărților valoroase. Le-au ars săptămâni la rând, în parcul dendrologic ce împrejmuiește vila, sau le-au aruncat în Argeș. Doar o mică parte dintre volume au ajuns în biblioteca Academiei Române.

Referitor la parcul conacului de la Florica, denumit „grădinile Semirasimei” de Ion C. Brătianu, trebuie precizat faptul că este inclus în patrimoniul cultural național. Eliza Brătianu, a doua soție a lui Ionel Brătianu, a contribuit mult la realizarea lui.

Gara și ferma de la Florica

Pe vremea Brătienilor, înaintea de confiscarea lui prin naționalizarea din 1948, în impresionantul parc de pe domeniul Florica se mai aflau, în afară de conac, o fermă, o capelă, o cramă, un observator astronomic și o gară. Ultima a fost dată în folosință în 1887, după construirea căii ferate Golești – Câmpulung Mușcel, la inițiativa prim-ministrului Ion C. Brătianu.

Din ferma de la Florica, ajungeau ulterior în piețe produse lactate foarte apreciate. Regele Carol I invidia untul care se făcea pe domeniul Brătienilor și era nemulțumit că fermele regale nu puteau să îl producă la o asemenea calitate.

Domeniul Florica era înconjurat de sute de hectare de vie, de care Ion C. Brătianu s-a ocupat în mod special, iar vinul produs aici se vindea și în străinătate, nu numai în țară. Cu siguranță că era apreciat și de personalitățile marcante ale vremii care au poposit pe domeniul Brătienilor, inclusiv regii Carol I și Ferdinand, reginele Elisabeta şi Maria, fraţii Golescu, I. G. Duca sau prinţul Barbu Ştirbey.

Astăzi, la Muzeul Național „Brătianu” de la Florica pot fi vizitate parcul dendrologic, conacul și capela, construită în 1898 după planurile arhitectului francez André Lecomte du Noüy, și în care sunt înmormântații Ion C. Brătianu, fiii Ionel, Vintilă și Dinu, precum și nepotul Gheorghe, ultimii doi morți în închisoarea de la Sighet.

Vă recomandăm să citiți și:

Vasile Lascăr, omul care a pus bazele poliției române moderne

Cum i-a impresionat liberalul Ionel Brătianu pe liderii Antantei

Ion Gheorghe Duca: „Am fost primul ministru care după Unire a mers în Transilvania”

I. G. Duca, marele om de stat care a sfârșit tragic

Vintilă Brătianu și politica liberală „prin noi înșine”

Constituția liberală din 1923 și „spiritul unei democrații desăvârșite”

Spiru Haret, matematicianul care a renunțat la o carieră academică de succes în Occident pentru a ridica România din analfabetism

Ion Nistor, artizanul unirii Bucovinei cu România, închis forțat la Sighet pentru că a fost ministru

Ion C. Brătianu și cea mai lungă guvernare din istoria democratică a României

Un moment cheie în istoria României: Ionel Brătianu la Conferința de Pace de la Paris

Ionel Brătianu, patriarhul României Mari

Cele mai noi articole
Masa Tăcerii, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale maestrului Constantin Brâncuși
Masa Tăcerii, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale maestrului Constantin Brâncuși
O companie anunță că poate transforma deșeurile din plastic în petrol de calitate înaltă
O companie anunță că poate transforma deșeurile din plastic în petrol de calitate înaltă
Metaverse: 5 lucruri de știut și ce ar putea însemna pentru tine
Metaverse: 5 lucruri de știut și ce ar putea însemna pentru tine
Uimitor! Un nou medicament a vindecat paralizia unor șoareci cu leziuni ale măduvei spinării
Uimitor! Un nou medicament a vindecat paralizia unor șoareci cu leziuni ale măduvei spinării
Noi descoperiri remarcabile în orașul antic Aizanoi, din Turcia
Noi descoperiri remarcabile în orașul antic Aizanoi, din Turcia
Unity Software va cumpăra studioul de efecte speciale Weta Digital. La cât ajunge achiziția
Unity Software va cumpăra studioul de efecte speciale Weta Digital. La cât ajunge achiziția
Primul om din lume diagnosticat cu o afecţiune provocată de schimbările climatice
Primul om din lume diagnosticat cu o afecţiune provocată de schimbările climatice
Orașul New York își ia adio de la unul dintre cele mai emblematice produse ale sale
Orașul New York își ia adio de la unul dintre cele mai emblematice produse ale sale
Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel
Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel
Crima brutală care a inspirat serialul „Twin Peaks”, nerezolvată după mai bine de un secol
Crima brutală care a inspirat serialul „Twin Peaks”, nerezolvată după mai bine de un secol
Explicația incredibilă oferită de Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, pentru rezultatele eronate ale companiei
Explicația incredibilă oferită de Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, pentru rezultatele eronate ale companiei
Târgul de Crăciun de la Sibiu se deschide în 26 noiembrie. Cum se va face accesul?
Târgul de Crăciun de la Sibiu se deschide în 26 noiembrie. Cum se va face accesul?
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Mașinile electrice și hibride au o cotă de piață de două ori mai mare față de cea din urmă cu 6 luni
Mașinile electrice și hibride au o cotă de piață de două ori mai mare față de cea din urmă cu 6 luni
Olanda impune restricții din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Olanda impune restricții din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Criza de semiconductori ar putea aduce mari dezamăgiri de Crăciun. Cumpărătorii, sfătuiți să se grăbească
Criza de semiconductori ar putea aduce mari dezamăgiri de Crăciun. Cumpărătorii, sfătuiți să se grăbească
Guvernul Statelor Unite a interzis mai multe NFT-uri și a aplicat sancțiuni internaționale
Guvernul Statelor Unite a interzis mai multe NFT-uri și a aplicat sancțiuni internaționale
Pământul, bombardat de particule solare. Imagini incredibile de la bordul Stației Spațiale Internaționale
Pământul, bombardat de particule solare. Imagini incredibile de la bordul Stației Spațiale Internaționale