Home » Istorie » Rocca Sforzesca, castelul care a găzduit cândva una dintre cele mai puternice femei ale Renașterii

Rocca Sforzesca, castelul care a găzduit cândva una dintre cele mai puternice femei ale Renașterii

Rocca Sforzesca, castelul care a găzduit cândva una dintre cele mai puternice femei ale Renașterii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.09.2020

Rocca Sforzesca este un exemplu spectaculos al evoluției castelelor și fortificațiilor din perioada Evului Mediu și până la cea a Renașterii.

Castelul datează din 1261, atunci când o structură cu 10 turnuri a fost construită pe ruinele unui alt turn din secolul al XI-lea. La sfârșitul secolului al XV-lea, turnurile dreptunghiulare s-au dovedit a fi complet nepotrivite pentru combaterea atacurilor cu tunuri.

Între 1472 și 1484, turnurile au fost transformate în structuri circulare mai groase, fiind renovate de familia Sforza odată cu restul castelului.

„Puteți să îi omorâți dacă vreți, dar eu pot să fac alții!”

Unul dintre turnurile antice dreptunghiulare poate fi încă recunoscut, fiind incorporat în turnul de sud-est în timp ce turnul central, il Mastio, a fost păstrat.

La sfârșitul secolului al XV-lea, Caterina Sforza, una dintre cele mai importante femei ale Renașterii, cunoscută și drept Forli sau Lady of Imolá, a locuit în castel. Aceasta a fost un exemplu al rigorii machiavelice. Celebrul diplomat și scriitor Niccolò Machiavelli a scris că în 1488 aceasta a fost atacată și inamicii săi au amenințat că îi vor ucide fiii. Pentru a evita această soartă, Caterina Sforza a urcat până în vârful castelului, și-a ridicat rochia și a strigat „puteți să îi omorâți dacă vreți, dar eu pot să fac alții!”.

Între 1499 și 1500, Cesare Borgia, Duce de Valentinois și fiul ilegitim al Papei Alexandru al VI-lea, a atacat regiunea și a cucerit Rocca Sforzesca. Mai apoi, Cesare Borgia a capturat-o pe Sforza. Multe legende și povești au apărut de-a lungul anilor despre Sforza.

Caterina Sforza ar fi construit castelul cu ajutorul Diavolului

Se mai spune că Sforza își arunca inamicii în fântâna din Rocca Sforzesca, care a fost întărită cu lame ascuțite. O altă legendă susține că aceasta a construit castelul cu ajutorul Diavolului. Locuitorii din regiune spun că fantoma ei apare în fața vizitatorilor care se apropie prea mult de comoara ascunsă în temnița castelului, informează Atlas Obscura.

Poate că cea mai populară legendă este cea care spune că în momnetul lunii pline este posibil să o vezi pe zidul castelului, așteptând sosirea armatei Borgia. De asemenea, Sforza era expertă în alchimie și a scris cartea „Liber de experimentiis Catherinae Sfortiae”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Castelul care ascunde o întreagă lume subterană, învăluită în mister. A fost unul dintre primele buncăre ale Franței

Trei schelete descoperite în fundaţia unui castel din Cehia

Obiecte de argint din cel de Al Doilea Război Mondial descoperite într-un castel din secolul XIV

Castelul din România care a intrat pe lista celor ”50 de locuri din lume pe care trebuie să le vezi înainte să mori”

Tags:
Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase