Arheologii au descoperit oasele unui câine din Epoca de Piatră, care ar fi fost îngropat alături de stăpânul său

06 10. 2020, 17:30

Arheologii au descoperit rămășițele unui câine din Epoca de Piatră care a fost îngropat alături de un om într-o așezare aflată în sudul Suediei.

„Poziția de onoare” sugerează că, de fapt, câinele nu era sălbatic. În schimb, cel mai probabil trăia alături de oameni în urmă cu 8.400 de ani.

„Acesta este unul dintre cele mai vechi morminte din țară în care a fost găsit un câine. Câinele este bine conservat și faptul că a fost îngropat în mijlocul unei așezări din Epoca de Piatră este unic”, a explicat Ola Magnell, osteolog de la Archaeologists with National Historical Museums, din Lund, Suedia.

GALERIE FOTO

Oamenii din Epoca de Piatră erau deseori îngropați cu obiecte de valoare

Deseori, oamenii din acea perioadă erau îngropați cu obiecte de valoare sau sentimentale. Poate că acest câine făcea parte din una dintre acele categorii, au spus arheologii.

Oamenii de știință au găsit așezarea în Ljungaviken, un cartier din municipiul Sölvesborg, la un sit arheologic pe care cercetătorii îl studiază de 10 ani. De asemenea, echipele au găsit anterior rămășițele a 60 de case, precum și rămășițe de vetre și bucăți de silex, a declarat Carl Persson, managerul proiectului, pentru un post public de televiziune din Suedia.

Așezarea a fost abandonată la scurt timp după ce persoana și câinele au fost îngropați. În urmă cu aproximativ 8.400 de ani, nivelurile crescute ale mării au cauzat inundarea zonei. Acele ape au adus straturi de noroi și nisip deasupra sitului, îngropându-l, dar și protejându-l de-a lungul timpului.

Câinii trăiesc cu oamenii de cel puțin 33.000 de ani

Astfel, această așezare și urmele vieții din Epoca de Piatră văd lumina zilei pentru prima oară în opt milenii, scrie Live Science.

Câinii au fost cel mai probabil domesticiți de mai multe ori de diferite culturi, însă trăiesc cu oamenii de cel puțin 33.000 de ani, potrivit unui craniu canin descoperit în Siberia, a arătat în 2013 un studiu publicat în jurnalul PLOS One. Analiza craniului siberian a arătat că ADN-ul era mai asemănător cu cel al câinilor moderni decât cu cel al lupilor, coioților și speciilor canide preistorice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oasele celor mai vechi oameni moderni, descoperite în Bulgaria, oferă noi detalii despre Homo sapiens

Cercetătorii au reconstruit chipul unei persoane din Epoca de Piatră

Britanicii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale

Arheologii au descoperit peste 100 de figurine neobișnuite care ar putea fi cele mai vechi reprezentări ale oamenilor