Home » Istorie » Un tezaur dacic, furat din sudul Transilvaniei, a fost recuperat

Un tezaur dacic, furat din sudul Transilvaniei, a fost recuperat

Un tezaur dacic, furat din sudul Transilvaniei, a fost recuperat
Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate de polițiști
Publicat: 24.06.2020

Un tezaur dacic, cu peste 150 de podoabe din argint, arme, unelte și obiecte casnic, a fost recuperat de polițiștii din Alba. Tezaurul a fost furat din situri arheologice din sudul Transilvaniei.

GALERIE FOTO

Polițiștii susțin că obiectele provin din epoca dacică și epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei.

Lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme și unelte și obiecte casnice, ar fi fost furat în perioada 2015 – 2019 din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, cu ajutorul unor detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce constituie dovezi că au fost scoase din situri arheologice și se aflau lângă alte obiecte din diverse materiale, cum ar fi fier, lut ars sau os.

Unul dintre cele mai mari tezaure dacice recuperate până acum

Obiectele au fost expertizate de către specialiști din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca și aparțin Patrimoniului Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

Tezaurul dacic este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani și a fost depus în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Furtul din siturile arheologice a devenit o practică în ultimii ani ca urmare a înmulțirii numărului celor care au detectoare de metale. Au existat, însă, și cazuri în care arheologii amatori au facut descoperiri  importante cu ajutorul acestor detectoare pe care le-au anunțat și le-au predat apoi diverselor muzee din România.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase