Home » Istorie » Un templu egiptean antic a dezvăluit noi stele și constelații necunoscute până acum

Un templu egiptean antic a dezvăluit noi stele și constelații necunoscute până acum

Un templu egiptean antic a dezvăluit noi stele și constelații necunoscute până acum
Sursa foto: University of Tübingen/ Ahmed Amin
Publicat: 23.11.2020

Lucrările de restaurarea a unui templu egiptean antic au dezvăluit numele necunoscute până acum a constelațiilor egiptene antice, potrivit experților din Germania și Egipt.

Restaurarea a dezvăluit și culorile originale superbe folosite de egipteni pentru a picta templul vechi de 2.000 de ani.

Pe măsură ce muncitorii din Egipt înlătura funingine și murdărie din templu, uneori cu o combinație de alcool și apă distilată, picturile originale și hieroglifele aflate dedesubt devin atât de vibrante încât „arată de parcă au fost pictate cu doar o zi în urmă”, a explicat Christian Leitz, liderul proiectului și profesor de egiptologie la Universitatea Tübingen din Germania.

GALERIE FOTO

„Însă noi nu pictăm nimic, noi doar îndepărtăm murdăria”, a adăugat Leitz.

Constelațiile Carul Mare și Orion, descoperite în templul antic

În timpul lucrărilor de restaurarea, cercetătorii au curațat scene antice care arătau constelații, inclusiv Carul Mare (cunoscută sub numele de Mesekhtiu) și Orion (cunoscută drept Sah). Arheologii au mai descoperit și inscripții despre constelații necunoscute până acum, inclusiv una numită „Apedu n Ra” sau „gâștele lui Ra”, zeul egiptean al Soarelui, a spus Leitz.

Cu toate acestea, fără o imagine care să însoțească aceste descrieri, nu putem ști despre care stele de pe cerul nopții povesteau egiptenii antici.

Prima descriere modernă a templului greco-roman, cunoscut ca Templul din Esna, datează din 1589, atunci când un negustor venetian a vizitat Egiptul și l-a descris. Orașul Esna, aflat la o distanță de 60 de kilometri la sud de capitala antică Luxor, obișnuia să aibă mai multe temple, însă două au fost distruse în timpul industrializării Egiptului, în timp ce templul cel mai mare, Templul din Esna, a fost folosit pentru a depozita bumbac în prima jumătate a secolului XIX-lea, potrivit Live Science.

Construirea și decorarea templului ar fi durat 200 de ani

Construirea și decorarea templului, care include și inscripții astronomice pe tavan, a durat cel mai probabil 200 de ani. Pe tavanul astronomic, multe dintre inscripții au fost pictate cu cerneală, însă nu și sculptate sau pictate.

În timpul ultimelor lucrări de restaurare, cercetătorii au descoperit noi inscripții, inclusiv cele a unor constelații necunoscute anterior. Leitz a mai explicat că atunci când egiptenii antici au decorat templul, mai întâi schițau cu cerneală neagră, apoi un meșter sculpta relieful și apoi un pictor completa lucrarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un nou succes pentru arheologii egipteni, au descoperit peste 100 de sarcofage vechi de mai bine de 2.500 de ani

Top 10 faraoni ai Egiptului Antic

Ingredientele secrete folosite de egiptenii antici pentru a prepara cerneală au fost dezvăluite

Cercetătorii au rezolvat misterul păsărilor pe care egiptenii antici le ofereau zeilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase