Home » Istorie » Un mormânt vechi de 2300 de ani a fost descoperit în Mexic

Un mormânt vechi de 2300 de ani a fost descoperit în Mexic

Un mormânt vechi de 2300 de ani a fost descoperit în Mexic
Credit foto: INAH Puebla
Publicat: 08.04.2021

Un mormânt conic din jurul anului 300 î.e.n. a fost descoperit în orașul Tepeyahualco, Puebla, sud-estul Mexicului. Tepeyahualco se află la 6,4 km sud de situl arheologic din Cantona, o așezare pre-hispanică care a fost populată pentru prima dată încă din anul 1000 î.Hr.

Așezarea se afla într-un centru urban fortificat înainte de a fi abandonată din motive necunoscute în jurul anului 1050 d.Hr. Este primul mormânt de acest tip care a fost descoperit în afara zonei arheologice Cantona, care se întinde pe 13 kilometri pătrați.

Mormântul a fost descoperit accidental de locuitorii din Tepeyahualco atunci când adunau roci de bazalt pentru construcții. Au crezut că persoana decedată ar putea fi victima unei infracțiuni și au chemat autoritățile. A urmat o excavare a sitului, iar arheologii au confirmat că este un mormânt antic, nu o scenă a crimei.

Mormântul a fost avariat din cauza forării

Mormântul se îngustează într-un blocaj, are formă de con trunchiat și măsoară 1,57 m. Baza are un diametru de 0,96 m. Se lărgește la 1,09 m în mijloc și se îngustează la 0,45 m în partea de sus. Pereții sunt făcuți din piatră locală, care a fost modelată și lustruită pe partea dinspre interior, în timp ce exteriorul a fost lăsat în forma naturală a bazaltului. Fragmentele de ceramică recuperate din mormânt sunt de tip Tezontepec Rojo și Payuca Rojo, care datează din perioada Cantona I târzie (300 î.Hr. – 50 d.Hr.).

Din păcate, zona a fost forată în căutarea materialelor de construcții. Mormântul a fost avariat, iar baldachinul s-a prăbușit. Rămășițele unui al doilea mormânt asemănător au fost găsite la câțiva metri distanță. Acesta a fost complet distrus de exploatarea pietrei și nu au fost găsite rămășițe scheletice.

Rămășițele scheletice a patru tineri au fost găsite în primul mormânt. Din cauza forării, acestea nu au fost găsite în pozițiile inițiale. Craniul unuia dintre tineri a fost aplatizat în partea din spate și în zona frunții, ritualul deformării craniene fiind un lucru obișnuit pentru locuitori.

Oamenii făceau tranzacții cu obsidian

La apogeul evoluției sale (600-900 d.Hr.), Cantona avea o populație de aproximativ 100.000 de locuitori. Nu se cunosc prea multe lucruri despre oamenii care au trăit acolo în timpul celor 2.000 de ani de ocupație, deoarece doar o mică parte din așezare a fost excavată. Se cunoaște că făceau tranzacții cu obsidian printr-o rețea vastă.

Cantona a fost un centru ceremonial pentru regiune, așa cum dovedesc cele 27 de terenuri de jocuri cu bile care au fost descoperite aici. Unic printre siturile din Mexic, Cantona este complet asimetrică în ceea ce privește designul său. Detaliile arhitecturale nu se repetă, nu sunt măsurate sau aranjate uniform.

Locuitorii aveau practici funerare complexe

Descoperirea acestui tip de morminte la sud de Cantona arată că, din primele faze de ocupație a orașului pre-hispanic, dimensiunea sa acoperea o suprafață mare. Coloniștii stabiliți la periferia orașului aveau practici funerare complexe. Din cele mai vechi timpuri, deformarea craniană este unul dintre obiceiurile care se desfășurau pe teritoriul continentului american, potrivit The History Blog.

Analiza suprafeței și caracteristicile geografice ale regiunii Tepeyahualco arată bogăția peisajului stâncos. Locuitorii săi actuali sunt preocupați de îngrijirea mormintelor și patrimoniului arheologic. Aceștia păstrează legătura cu Centrul INAH Puebla și se organizează în grupuri care au ca scop protejarea patrimoniului cultural.

Vă recomandăm să citiți și:

Povestea canibalismului și dovezile răzbunării lui Hernán Cortés în cucerirea Mexicului, scoase la iveală

Noi secțiuni dintr-un turn aztec al craniilor au fost descoperite de arheologii din Mexic

Cel mai mare și mai vechi monument construit de civilizația mayașă a fost descoperit în Mexic

Arheologii din Mexic au găsit primul templu al unui zeu venerat prin jupuirea oamenilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase