Home » Istorie » Piatra sacră legată de legenda lui Romulus și Remus, dezgropată la Roma

Piatra sacră legată de legenda lui Romulus și Remus, dezgropată la Roma

Piatra sacră legată de legenda lui Romulus și Remus, dezgropată la Roma
Piatra sacră descoperită în centrul Romei care marchează pomoeriumul - limitele sacre ale vechiului oraș Roma/ Credit foto: Archaeological Museums of Rome
Publicat: 10.08.2021

O piatră de dimensiuni uriașe, definitorie pentru istoria Romei antice, a fost descoperită de o echipă de muncitori în construcții, în centrul istoric al orașului.

Așa-numita piatră „pomoerium” sau „brazdă sacră” are o înălțime de peste 2 metri și este fabricată din calcar fin numit travertin.

Muncitorii au descoperit recent colosul de piatră în timp ce instalau noi conducte de canalizare în piață, în jurul mausoleului Augustus, restaurat nu cu mult timp în urmă și transformat în muzeu la începutul acestui an.

A fost una dintre zecile de pietre similare care au marcat „pomoeriumul” Romei – o fâșie sacră de pământ chiar în interiorul și în afara zidurilor orașului unde era interzisă construirea vreunei clădiri și pe teritoriul căreia armele erau interzise.

Conform legii romane antice, orice din interiorul pomoeriumului făcea parte din orașul Roma (numit „urbe”) și tot ceea ce se afla dincolo de el era doar teren (numit „ager”).

„Actul fondator al orașului Roma începe de la realizarea acestui pomoerium”, a declarat Claudio Parisi Presicce, directorul Muzeelor ​​Arheologice din Roma, citat de Live Sience.

Ucis după ce a sărit peste brazda sacră

Potrivit lui Peter Wiseman, profesor emerit al Universității din Exeter (Regatul Unit), pomoeriumul a fost stabilit pentru prima dată de Romulus, legendarul fondator al Romei, care a conturat zidurile orașului în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. cu o brazdă pe care o făcuse cu un plug tras de un bou sacru.

Legenda spune că, în momentul în care fratele său geamăn Remus a sărit, în batjocură, peste brazdă, nesocotind avertismentele lui Romulus, acesta din urmă l-a ucis.

Așezată de-a lungul fâșiei sacre de împăratul Claudius

Deși au mai fost descoperite anterior alte 10 pietre similare celei de acum, aceasta este prima găsită în peste 100 de ani.

O inscripție latină pe piatră arată că a fost așezată de-a lungul fâșiei sacre în jurul anului 49 d.Hr. în timpul extinderii orașului de către împăratul Claudius, care a condus din 41 d.Hr. până în 54 d.Hr.

Împrumutat din cultura etruscilor

„Pomoeriumul orașului avea o mare semnificație civică și simbolică și a fost extins de mai multe ori de-a lungul istoriei Romei antice. Tradiția susținea că el putea fi extins doar de către un magistrat – un oficial al Republicii”, a afirmat Wiseman.

„Conceptul de graniță sacră în jurul orașului antic al Romei ar fi putut proveni din cultura etruscilor, un popor timpuriu care a trăit în regiune și care i-a influențat pe romanii care au venit după ei”, a spus Filippo Carlà-Uhink, profesor de istorie antică la Universitatea din Potsdam din Germania.

Citește și:

Şi femeile puteau fi gladiatori în Roma Antică!?

Unul dintre cei mai bine plătiţi sportivi din istorie a fost un sclav din Roma Antică

Motivul ciudat ce stătea la baza asasinărilor împăraţilor din Roma antică

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase