Home » Istorie » Sute de monede din aur din secolul XVII, descoperite în timpul renovării unui conac din Franța

Sute de monede din aur din secolul XVII, descoperite în timpul renovării unui conac din Franța

Sute de monede din aur din secolul XVII, descoperite în timpul renovării unui conac din Franța
Credit foto: Casa de licitații IVOIRE ANGERS/DELOYS
Publicat: 08.09.2021

Un tezaur de monede din secolul XVII a fost descoperit în timpul lucrărilor de renovare a unui conac din Plozévet, în nord-vestul Franței.

Monedele au fost găsite în 2019 atunci când proprietarii conacului, Véronique și François Mion, au decis să conecteze două clădiri (un hambar și o pepinieră).

GALERIE FOTO

Trei pietrari care lucrau la un zid interior au dat peste o cutie de metal plină cu monede din aur. Cutia era zidită în perete. Trei zile mai târziu, aceștia au descoperit un sac de pânză umplut cu monede ascuns deasupra unei grinzi de la un alt perete.

Monedele au fost emise între 1638 și 1692

În cele din urmă, 239 de monede din aur au fost recuperate, 23 dintre acestea fiind emise în timpul domniei regelui Ludovic al XIII-lea al Franței, iar 216 în timpul lui Ludovic al XIV-lea. Monedele au fost emise între 1638 și 1692.

Totuși, două piese ies în evidență: o monedă Ludovic de aur (Louis d’or) cu crucea templieră, bătută de monetăria de la Dijon și emisă de regele Ludovic al XIII-lea în 1640 și o monedă Ludovic de aur dublă „cu șuviță lungă” (referință la părul care străbate gâtul lui Ludovic) bătută la Paris și emisă de regele Ludovic al XIV-lea în 1646 atunci când acestea avea doar opt ani.

Credit foto: Casa de licitații IVOIRE ANGERS/DELOYS

Doar 120 de exemple cunoscute de monede Ludovic de aur duble „cu șuviță lungă” ar exista în lume.

Cui ar fi aparținut cele 239 de monede din aur?

Cele mai vechi secțiuni ale conacului datează din secolul al XIII-lea. Moșia ar fi aparținut unei familii de negustori înstăriți. Ultimii rezidenți cunoscuți (înainte de actualii proprietari) locuiau acolo la mijlocul secolului al XVIII-lea, scrie The History Blog.

Zona a fost un centru comercial important în secolul al XVII-lea, un punct de oprire în rețeaua de transport a vinurilor Bordeaux către Anglia și a cerealelor în nordul Europei. Dezvoltarea porturilor în Normandia a afectat o mare parte din afaceri, iar zona a trecut printr-un declin economic puternic între 1750 și 1850. Având în vedere că monedele au fost bătute în 19 orașe diferite, arheologii cred că acestea au fost colectate de un singur individ, cel mai probabil un comerciant, care călătorea în interes de afaceri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur de monede din argint descoperit în Polonia ar fi făcut parte dintr-o răscumpărare uriașă plătită vikingilor

Monede antice, găsite într-o pădure de lângă București

Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperit în Turcia

Descoperire impresionantă în Spania: vase din ceramică cu peste 1.300 de monede din perioada romană

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase