Home » Istorie » Un geoglif unic a fost descoperit în sudul Siberiei

Un geoglif unic a fost descoperit în sudul Siberiei

Arheologii ruși au descoperit, în sudul Siberiei, un geoglif care înfățișează un taur.

Geogliful a fost dezgropat în apropierea satului Khondergey, din sud-vestul Republicii Tuva, aproape de granița Rusiei cu Mongolia, și reprezintă prima descoperire de acest fel făcută din regiune și în Asia Centrală.

Arheologii de la Institutul de Istorie a Culturii Materiale din cadrul Academiei Ruse de Științe (IIMK RAS) și LLC Krasnoyarsk Geoarchaeology au declarat că descoperirea a fost realizată într-un sit de înmormântare mai mare din epoca bronzului timpuriu.

Datează de acum mai bine de 4.000 de ani, iar mărturie este ceramica din acea perioadă descoperită în sit. Măsurând 3 până la 4 metri, taurul a fost reprezentat prin pietricele și pietre din gresie, așezate cu grijă și provenite din zonă, notează Heritage Daily.

Geogliful descoperit în sudul Siberiei, „un fenomen unic”

Acest geoglif descoperit în sudul Siberiei a supraviețuit doar parțial din cauza lucrărilor de construcție a drumurilor din anii 1940, în urmă cărora i-au fost distruse capul și trunchiul, lăsând doar partea din spate a taurului cu picioarele din spate și coada.

Geogliful taurului prezintă caracteristici ale culturilor din Asia Centrală în epoca bronzului timpuriu. Găsim tauri în grupuri de petroglife în Tuva și în zonele înconjurătoare, dar un geoglif sub forma unei figuri de animale este un fenomen unic, poate chiar pentru regiunea Asiei Centrale în general”, a afirmat Marina Kilunovskaya, șefa expediției arheologice Tuvan, cercetător principal al Departamentului de Arheologie al Asiei Centrale și Caucazului din IIMK RAS.

Kilunovskaya a afirmat că, deși a deslușit reprezentarea taurului, iar echipa a putut să reconstituie părțile pierdute „cu un grad mare de probabilitate”, nu a mai văzut niciodată asemenea așezări în piatră. „În opinia noastră, unicitatea descoperirii și amenințarea sitului din cauza drumului adiacent necesită o conservare suplimentară”, a concluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi geoglife descoperite în Marele Deșert Indian ar putea fi cele mai mari imagini realizate vreodată de omenire

Valul de căldură din Marea Britanie scoate la iveală geoglife care aparţineau civilizaţiilor dispărute

Arheologii din Peru au descoperit noi geoglife în Deşertul Nazca, cunoscut pentru urmele arheologice enigmatice

Rămășițele unei femei îngropată cu bijuterii grele din bronz, găsite în Siberia

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase