Home » Istorie » Britanicii din epoca bronzului nu foloseau greutăți europene pentru a-și cântări aurul

Britanicii din epoca bronzului nu foloseau greutăți europene pentru a-și cântări aurul

Britanicii din epoca bronzului nu foloseau greutăți europene pentru a-și cântări aurul
Foto: British Museum/ CC BY-NC-SA 4.0
Publicat: 13.03.2022

Britanicii din epoca bronzului nu foloseau cântarele și greutățile comune în Europa continentală pentru a-și cântări și număra aurul. De fapt, se pare că nu foloseau nicio tehnică pentru a standardiza obiectele de aur, eliminând posibilitatea ca acestea să servească drept monedă pe insulă.

Cercetările au revelat faptul că vechii locuitori ai Europei foloseau cântare, împreună cu unități de greutate standardizate, pentru a stabili masa multor obiecte, ca în magazinele moderne, scrie Heritage Daily.

Lucrările anterioare au indicat că practica s-a răspândit și în ceea ce privește aurul în Britania din epoca bronzului, ridicând posibilitatea ca metalul prețios să fie folosit ca bani în acel moment. Cu toate acestea, o nouă analiză a doctorului Raphael Hermann, de la Georg-August-Universität Göttingen, arată că nu a fost așa.

Britanicii din epoca bronzului își cântăreau obiectele

„Acum știm că cântărirea ca metodă de cuantificare a lucrurilor a existat în Britania din epoca bronzului, așa cum o demonstrează greutățile și tijele de balanță găsite în Anglia la Potterne și Cliff End Farm”, a spus dr. Hermann, „dar erau obiectele din aur, în general, standardizate în funcție de greutate?”.

Pentru a explora această posibilitate, Dr. Hermann a folosit analiza cuantogramei cosinusului (CQA) pentru a examina greutatea a peste 800 de obiecte de aur din epoca bronzului. Rezultatele au fost publicate în revista Antiquity.

„CQA analizează un grup de valori (de exemplu, valorile masei unei încărcături de obiecte de aur) și găsește multipli comuni (așa-numitele cuante) pe care le împărtășesc toate”, a spus dr. Hermann. Cu cât mai multe elemente au o cuantă în comun, cu atât este mai mare șansa ca aceasta să reflecte o unitate reală măsurată.

În cele din urmă, această analiză nu a găsit niciun semn de reglare a masei în sutele de obiecte de aur studiate. Acest dezacord cu lucrările anterioare provine probabil din faptul că Dr. Hermann a folosit un eșantion mai amănunțit. Acesta a inclus coliere de aur, inele și multe altele; multe dintre acestea au fost găsite de public și raportate către Portable Antiquities Scheme a British Museum.

Obiectele de aur nu erau folosite ca monedă standard

„În ciuda atracției indubitabile a aurului și a existenței cântăririi și măsurării în Britania ulterioară a epocii bronzului, obiectele făcute din cele mai prețioase metale aparent nu erau în general reglementate după greutate”, a spus dr. Hermann.

„În ciuda atracției indubitabile a aurului și a existenței cântăririi și măsurării în Marea Britanie ulterioară a epocii bronzului, obiectele făcute din cele mai prețioase metale aparent nu erau în general reglementate de greutate”, a spus dr. Hermann.

Pe lângă faptul că evidențiază potențialele diferențele de pe fiecare parte a Canalului Mânecii, această descoperire are și implicații cheie pentru economia antică a Britaniei. În special, sugerează că aurul nu a fost folosit ca o formă de bani.

Reglementarea în masă a obiectelor metalice le permite să fie folosite ca monedă, deoarece vor avea o greutate garantată și, prin urmare, o valoare. Cercetări recente au descoperit că greutatea fragmentelor de metal era reglementată în Europa continentală, sugerând că acestea erau folosite ca bani. Însă acest lucru nu era făcut și de către Britanicii din epoca bronzului.

„Deși aurul ar fi avut în continuare o valoare intrinsecă și probabil ar fi putut fi folosit pentru tranzacționare în orice număr de circumstanțe, cel mai probabil nu a fost o formă de monedă general recunoscută”, a spus dr. Hermann.

Vă recomandăm să citiți și:

Mormântul unui războinic scit a scos la iveală o descoperire unică

Cea mai veche bijuterie din lume, găsită în Maroc

Grădina Plăcerilor a lui Caligula a fost descoperită și restaurată

Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase