Home » Istorie » Arme explozive în Ierusalimul medieval din timpul cruciadelor. Cum arătau grenadele antice?

Arme explozive în Ierusalimul medieval din timpul cruciadelor. Cum arătau grenadele antice?

Arme explozive în Ierusalimul medieval din timpul cruciadelor. Cum arătau grenadele antice?
Credit: Carney D. Matheson et al., PLOS ONE 2022
Publicat: 30.04.2022

O nouă analiză a reziduurilor din interiorul unor vase ceramice antice din Ierusalimul secolelor XI-XII a descoperit că acestea au fost potențial folosite ca grenade de mână.

Cercetările anterioare asupra diverselor recipiente, care se află în muzee din întreaga lume, au identificat că acestea au fost folosite în diverse scopuri, inclusiv vase pentru băut bere, recipiente pentru mercur, recipiente pentru ulei și recipiente pentru medicamente.

Această ultimă cercetare, condusă de profesorul Carney Matheson de la Universitatea Griffith și publicată în PLOS ONE, a confirmat că unele recipiente conțineau într-adevăr uleiuri și medicamente, iar altele conțineau uleiuri parfumate, în concordanță cu alte cercetări recente privind utilizarea acestor recipiente.

Indicii despre tehnologia explozivă antică din perioada medievală

Cu toate acestea, descoperirile sale au dezvăluit, de asemenea, că unele dintre vase conțineau un material inflamabil și probabil exploziv, ceea ce indică faptul că acestea ar fi putut fi folosite ca grenade de mână antice.

Profesorul Matheson a declarat că materialul exploziv pe care l-a analizat în interiorul vaselor a sugerat că este posibil să fi existat un exploziv antic dezvoltat la nivel local.

„Aceste vase au fost raportate în timpul cruciadelor ca fiind grenade aruncate împotriva fortărețelor cruciate, producând zgomote puternice și sclipiri luminoase.Unii cercetători au propus că vasele conțineau pulbere neagră, un exploziv inventat în China antică și despre care se știe că a fost introdus în Orientul Mijlociu și în Europa până în secolul al XIII-lea.”

Istoria armelor explozive din Mediterana de Est

„S-a propus ca pulberea neagră să fi fost introdusă în Orientul Mijlociu mai devreme, încă de pe vremea acestor vase din secolele IX-XI. Cu toate acestea, cercetarea a arătat că nu este vorba de pulbere neagră și probabil că, vorbim de un material exploziv inventat la nivel local”, a explicat acesta, potrivit Phys.org.

Profesorul Matheson a declarat că cercetarea a dezvăluit, de asemenea, că unele dintre aceste vase au fost sigilate cu ajutorul rășinii.

„Mai multe cercetări asupra acestor vase și a conținutului lor exploziv ne vor permite să înțelegem tehnologia explozivă antică din perioada medievală și istoria armelor explozive din Mediterana de Est”, a spus el.

Vă recomandăm să mai citiți și:

India produce prima grenada non-toxica si 100% ecologica

Cocktailul Molotov, o scurtă istorie a unei arme surprinzător de eficiente

O toaletă antică dezvăluie paraziții periculoși care afectau cândva elita din Ierusalim

Lampă cu o față umană grotescă, descoperită în tunelurile antice ale orașului Ierusalim

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase