Home » Istorie » Blocuri de piatră din vremea domniei regelui Khufu, descoperite la Heliopolis

Blocuri de piatră din vremea domniei regelui Khufu, descoperite la Heliopolis

Blocuri de piatră din vremea domniei regelui Khufu, descoperite la Heliopolis
Credit foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 14.06.2022

O misiune arheologică germană și egipteană a descoperit blocuri de piatră din vremea domniei regelui Khufu în Heliopolis, Egipt.

Khufu (sau Cheops, așa cum era cunoscut de grecii antici) a fost un monarh egiptean antic, al doilea faraon al Dinastiei a IV-a, în prima jumătate a perioadei Vechiului Regat (secolul al XXVI-lea î.Hr.). Khufu este în general recunoscut pentru faptul că a ordonat construirea Marii Piramide din Giza, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii.

Misiunea arheologică desfășura excavări în orașul antic Heliopolis, capitala celei de-a 13-a provincii din Egiptul de Jos și un centru religios major, potrivit HeritageDaily.

Piatra ar fi făcut parte dintr-o clădire cândva situată la Piramidele din Giza

Arheologii au descoperit blocuri masive de granit printre ruinele de la Templul Soarelui, în apropiere de obeliscul lui Senusret I, aceasta reprezentând prima descoperire din perioada regelui Khufu în regiunea Ain Shams.

Mustafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem pentru Arheologie, a anunțat descoperirea în cadrul unui comunicat de presă, sugerând că piatra ar fi făcut parte dintr-o clădire cândva situată la Piramidele din Giza și mai apoi mutată și refolosită în timpul perioadei celei de-a XIX-a și a XX-a Dinastii Egiptene.

Straturi arheologice care sugerează activități religioase și ritualice

Excavările au dezvăluit, de asemenea, sarcofage și altare din vremea lui Amenemhat IV, Sobekhotep IV, Seti I, Osorkon I, Takelot I și Psamtik I, dar și o sculptură din cuarț în forma Sfinxului Regelui Amenhotep II, baza unei statui a Regelui Amasis și baza unei statui colosale a unei maimuțe în granit roz.

Mai mult, cercetătorii au descoperit straturi arheologice care datează din era Dinastiei Zero, straturi de ceramică ce sugerează activități religioase și ritualice în al treilea mileniu î.Hr. și o bucată de granit a regelui Pepi I (2280 î.Hr.) cu o inscripție a lui Horus.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce au început oamenii să mănânce mumii egiptene? Modurile ciudate și nebunești în care febra mumiei a cuprins Europa

Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormântată elita vremii?

Ce ascundeau faraonii Egiptului antic în interiorul piramidelor?

O mumie egipteană antică, uitată într-un depozit, s-a dovedit a fi o pasăre sacrificată zeului Thoth

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase