Home » Istorie » Anne Frank și jurnalul care a schimbat o lume întreagă

Anne Frank și jurnalul care a schimbat o lume întreagă

Publicat: 14.09.2022

Anne Frank, sau Annelies Marie Frank pe numele ei complet, s-a născut la 12 iunie 1929 în Frankfurt am Main, în Germania și este cunoscută pentru un jurnal despre perioada de doi ani din timpul ocupației germane a Țărilor de Jos.

La începutul regimului național-socialist al lui Adolf Hitler, tatăl lui Anne, Otto Frank (1889–1980), un om de afaceri german, și-a luat soția și cele două fiice să locuiască la Amsterdam.

În 1941, după ce forțele germane au ocupat Țările de Jos, Anne a fost obligată să se transfere de la o școală publică la una evreiască. Pe 12 iunie 1942, ea a primit un jurnal cu ocazia celei de-a 13-a aniversare. potrivit Britannica.

Atunci când sora lui Anne, Margot, s-a confruntat cu deportarea, familia Frank s-a ascuns pe 6 iulie 1942, în depozitul afacerii cu produse alimentare a lui Otto Frank. Cu ajutorul câtorva prieteni, printre care Miep Gies, care făcea contrabandă cu alimente și alte provizii, familia Frank și alți patru evrei au locuit într-o „anexă secretă”.

Familia Frank s-a ascuns de autorități timp de doi ani

În acest timp, Anne a scris cu sfințenie în jurnalul său, povestind viața de zi cu zi din ascunzătoare, de la supărări obișnuite până la teama de capturare. Anne a scris despre probleme tipice ale adolescenților, precum și despre speranțele ei pentru viitor, inclusiv dorința de a deveni jurnalist sau scriitor.

Ultima înregistrare a jurnalului lui Anne a fost scrisă pe 1 august 1944. Trei zile mai târziu, anexa a fost descoperită de Gestapo, care acționa după un pont din partea informatorilor olandezi.

Familia Frank a fost transportată la Westerbork, un lagăr de tranzit din Olanda, iar de acolo la Auschwitz, în Polonia ocupată de germani. Anne și Margot au fost transferate la Bergen-Belsen luna următoare.

Jurnalul lui Anne Frank a devenit un bestseller

Guvernul olandez a stabilit că atât Anne, cât și Margot au murit într-o tifos epidemie în martie 1945, cu doar câteva săptămâni înainte de eliberarea orașului Bergen-Belsen, dar cercetătorii din 2015 au dezvăluit noi cercetări, inclusiv analiza datelor de arhivă și a relatărilor la persoana întâi, indicând că surorile ar fi putut muri în februarie 1945. Otto Frank a fost găsit internat la Auschwitz de către trupele sovietice la 27 ianuarie 1945.

Prietenii care au căutat ascunzătoarea după capturarea familiei i-au dat mai târziu lui Otto Frank hârtiile lăsate în urmă de Gestapo. Printre acestea a găsit jurnalul Annei, care a fost ulterio publicat cu titlul „Anne Frank: The Diary of a Young Girl”. Cartea a fost publicată inițial în 1947, în limba olandeză. Ulterior, cartea a fost tradusă în peste 65 de limbi. Tatăl lui Anne Frank a trăit până în 1980.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Controversele din jurul morţii lui Stalin. Care a fost cauza decesului cunoscutului lider sovietic

De ce demolează tot mai multe țări est-europene monumentele sovietice?

Cum a reacționat guvernul israelian după ce Serghei Lavrov a spus că Hitler „avea sânge evreiesc”?

Planul lui Winston Churchill de a invada Uniunea Sovietică: Operațiunea Unthinkable

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase