Home » Istorie » Cercetătorii au descoperit cea mai veche utilizare a laptelui de către fermierii preistorici din Europa

Cercetătorii au descoperit cea mai veche utilizare a laptelui de către fermierii preistorici din Europa

Cercetătorii au descoperit cea mai veche utilizare a laptelui de către fermierii preistorici din Europa
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.10.2022

Un studiu internațional, condus de Universitatea din Bristol, a dezvăluit că laptele a fost folosit pentru prima dată de fermierii antici din Europa Centrală în perioada neolitică timpurie, în urmă cu aproximativ 7.400 de ani.

Cercetătorii au folosit o tehnică de pionierat pentru a data urmele de grăsime din lapte păstrate în pereții a peste 4.300 de vase de ceramică preistorice.

Vasele provin din 70 de locații din Europa Centrală care au fost atribuite culturii Linearbandkeramik (LBK), scrie HeritageDaily.

„Noi perspective asupra momentului în care s-au schimbat practicile de procurare a hranei”

Rezultatele indică o variație considerabilă în ceea ce privește utilizarea laptelui în întreaga regiune, doar 65 % dintre situri prezentând dovezi de grăsimi lactate în vasele de ceramică, ceea ce sugerează că utilizarea laptelui, deși comună, nu a fost adoptată în mod universal de către acești agricultori timpurii.

Autorul principal, Dr. Emmanuelle Casanova, a efectuat cercetarea în timp ce își finaliza doctoratul în chimie arheologică la Universitatea din Bristol.

„Este uimitor să putem data cu exactitate începutul exploatării laptelui de către oameni în preistorie. Dezvoltarea agropastoralismului a transformat dieta umană preistorică prin introducerea unor noi produse alimentare, cum ar fi laptele și produsele lactate, care continuă până în prezent”.

„Este uimitor să putem data începutul exploatării laptelui de oamenii preistorici”

Concentrându-se asupra siturilor și ceramicii cu reziduuri lactate, cercetătorii au produs aproximativ 30 de noi date radiocarbon pentru a trasa apariția exploatării produselor lactate de către fermierii LBK.

Aceste noi date corespund primelor așezări LBK de la mijlocul mileniului VI î.Hr.

„Această cercetare este extrem de importantă, deoarece oferă noi perspective asupra momentului în care au avut loc schimbări majore în practicile de procurare a hranei umane, așa cum au evoluat acestea în Europa. Oferă dovezi clare că alimentele lactate erau în circulație pe scară largă în Neoliticul timpuriu, în ciuda variațiilor în ceea ce privește amploarea activității”, a explicat co-autorul studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), profesorul Evershed.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în laptele matern uman

Laptele sintetic prinde tot mai mult avânt. Ar putea să transforme sistemul alimentar global?

Microplastice descoperite pentru prima dată în carnea, laptele și sângele animalelor din ferme

Este consumul de lapte bun pentru dinții tăi? Iată ce spun specialiștii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase