Home » Istorie » Scrisorile reginei Maria Stuart a Scoției din închisoare, în sfârșit descifrate

Scrisorile reginei Maria Stuart a Scoției din închisoare, în sfârșit descifrate

Scrisorile reginei Maria Stuart a Scoției din închisoare, în sfârșit descifrate
Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 15.02.2023

Cercetătorii au descifrat codul folosit în scrierea unei colecții „pierdute” de scrisori care au aparținut cândva reginei Maria a Scoției. Scrise între 1578 și 1584, cu un „sistem sofisticat de cifruri” care implica o combinație de litere și simboluri, epistolele au fost scrise către și de fosta regină a Scoției, cunoscută și sub numele de Maria Stuart, în timp ce se afla la închisoare, trimisă acolo de verișoara sa, Elisabeta I a Angliei.

O echipă internațională de spărgători de coduri a dat peste textele misterioase în timp ce căuta prin arhivele la Biblioteca Națională a Franței, potrivit unui comunicat de presă.

„Aceasta este o descoperire cu adevărat interesantă. Am spart anterior coduri secrete de la regi și regine, iar acestea au fost foarte interesante, însă în cazul Mariei, regină a Scoției, a fost remarcabil, deoarece am descifrat atât de multe scrisori nepublicate”, a spus primul autor al studiului, criptograful George Lasry, conform Live Science.

Cercetătorii au descifrat, în total, 57 de scrisori

Folosind tehnici computerizate, precum și compararea manuală a textelor scrise în alte manuscrise istorice, cercetătorii au descifrat, în total, 57 de scrisori, din care 50 au fost necunoscute anterior istoricilor. De asemenea, criptografii au identificat simboluri care reprezentau anumite nume, locuri și date, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Cryptologia.

Stuart a fost închisă din cauza unui presupus complot, cunoscut sub numele de complotul Babington, scopul căruia ar fi fost asasinarea verișoarei sale Elisabeta I. Multe dintre scrisorile lui Stuart îi erau adresate lui Michel de Castelnau de Mauvissière, ambasador al Franței în Anglia, care i-a sprijinit pe catolici în fața protestanților.

Maria a folosit verbe și adverbe la formele de feminin și a menționat adesea numele „Walsingham” sau Sir Francis Walsingham, care a servit drept secretar principal al reginei Elisabeta I.

Ce informații conținea corespondența Mariei, regina Scoției?

Corespondența Mariei a cuprins și detalii care făceau referire la modul în care starea sa de sănătate a avut de suferit în timpul prizonieratului, condițiile precare de trai din închisoare și detalii despre negocierile cu regina Elisabeta I pentru eliberarea sa, invocând chiar și convingerea că acestea „nu au fost purtate cu bună credință”.

Astfel, „scrisorile constituie un corpus voluminos de noi materiale principale despre Maria Stuart, în jur de 50.000 de cuvinte în total, aruncând o nouă lumină asupra anilor săi de captivitate în Anglia”, a spus Lasry.

Cea mai importantă descoperire din ultimul secol despre Maria Stuart

Descifrarea „este cea mai relevantă descoperire din ultimii 100 de ani despre Maria, regina Scoției”, a spus John Guy, autorul cărții „Regina Scoției: Adevărata viață a Mariei Stuart”.

În 1587, Maria, regină a Scoției, a fost decapitată pentru trădare. Avea doar 44 de ani.

Vă mai recomandăm și: 

Fost poștaș din Spania, arestat după ce în casa lui au fost găsiți saci cu scrisori nelivrate din 2012

Un portret al controversatei regine Maria a Scoţiei a fost descoperit sub pictura unui nobil

Un manuscris aparţinând reginei Elisabeta I a Marii Britanii a stat 400 de ani într-o arhivă fără ca nimeni să ştie de el

Elisabeta de York, regina ,,sclipitoare” şi frumoasă care a întărit dinastia Tudorilor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase