Home » Istorie » Zodiac complet, găsit pe tavanul Templului din Esna

Zodiac complet, găsit pe tavanul Templului din Esna

Zodiac complet, găsit pe tavanul Templului din Esna
Foto: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților
Publicat: 27.03.2023

Arheologii au descoperit un zodiac complet pe tavanul Templului din Esna, de lângă Luxor, Egiptul de Sus. Acesta este unul dintre cele trei grupuri zodiacale complete găsite în Egipt.

Picturile de pe tavan înfățișează cele 12 semne ale zodiacului, de la Berbec la Pești, importuri din astrologia elenistică interpretate prin iconografia religioasă egipteană.

Proiectul se află în mâinile lui Hisham El-Leithy, de la Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților și ale profesorului Christian Leitz, de la Universitatea din Tübingen (Germania).

Zodiac complet, descoperit într-un templu din Egipt

„Reprezentările zodiacului sunt foarte rare în templele egiptene”, spune Leitz, adăugând că „zodiacul în sine face parte din astronomia babiloniană și nu apare în Egipt până în epoca ptolemaică”.

Cercetătorii cred că sistemul de semne zodiacale și constelațiile aferente acestora au fost introduse în Egipt de către greci și ulterior au devenit populare.

„Zodiacul a fost folosit pentru a decora morminte și sarcofage private și a fost de mare importanță în textele astrologice, cum ar fi horoscoapele găsite înscrise pe cioburi de ceramică”, spune dr. Daniel von Recklinghausen, cercetător la Tübingen.

„Cu toate acestea, este rar în decorarea templelor: în afară de Esna, au mai rămas doar două versiuni complet conservate, ambele din Dendera”, spune el, potrivit The History Blog.

Pe lângă acest zodiac complet și constelațiile aferente, restaurarea a scos la iveală imagini colorate cu șerpi, crocodili și diverse fiare fabuloase, inclusiv un șarpe cu cap de berbec și o pasăre cu cap de crocodil, coada unui șarpe și patru aripi.

Cui i-a fost închinat Templul din Esna?

Templul din Esna i-a fost dedicat lui Khnum, zeul izvorului Nilului, care a făcut copii umani din lutul râului pe o roată de ceramică și apoi i-a plantat în uterul mamei.

Construcția a început în anul 186 î.Hr., dar astăzi a supraviețuit doar pronaosul (vestibulul), construit în timpul împăratului Claudius (41-54 d.Hr.). Edificiul este acoperit cu inscripții pictate și reliefuri de la bazele coloanelor și până la tavan.

Decorarea complicată a structurii Claudiene a durat două secole și a fost finalizată, în cele din urmă, în timpul domniei împăratului Decius, în anul 250 d.Hr.

Templul a supraviețuit de-a lungul secolelor datorită locației sale privilegiate în mijlocul centrului orașului și a transformării sale pentru diferite utilizări. Era mai util să-l păstrezi ca structură funcțională în loc să îl exploatezi pentru materiale de construcție.

Spațiul a fost folosit drept caravanserai (o pensiune pe marginea drumului unde călătorii și animalele lor puteau găsi cazare și hrană) și, în secolul al XIX-lea, ca depozit de bumbac. Secole de torțe, focuri de gătit și lumânări au lăsat straturi groase de funingine pe tavanul templului. Printre funinginea cenușie și excrementele de păsări, decorul tavanului a fost complet ascuns.

O restaurare meticuloasă

Reliefurile de pe coloane și pereți au fost redescoperite de egiptologul Serge Sauneron, care a excavat templul în anii 1960 și 1970 și a publicat inscripțiile integral. Sau, mai degrabă, ceea ce credea că este integral. Reliefurile hieroglifice din epoca romană aveau conturul sculptat. Fără nici o adâncitură a reliefului, constelațiile erau pictate direct pe tavan și erau aproape invizibile sub murdărie.

O restaurare cuprinzătoare a suprafețelor pictate ale templului a început în 2018. Echipa a curățat pereții, a îndepărtat secole de murdărie stratificată, a stabilizat culorile, a îndepărtat sărurile și a dezvăluit culorile și formele originale ale decorului.

În timpul restaurării, echipa a descoperit reprezentări ale planetelor Jupiter, Saturn și Marte, stele și constelații, inclusiv Carul Mare în formă de picior de taur, Orion ca Osiris și Sothis ca Isis. Ei au descoperit, de asemenea, constelații necunoscute anterior, cum ar fi Gâștele lui Ra, și constelații precum „șapte săgeți” pe care egiptenii le foloseau pentru a măsura timpul.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ajută oile la păstrarea ruinelor antice de la Pompeii?

O statuie ce seamănă cu Sfinxul a fost descoperită la Dendera

Un sistem de apărare dezvoltat de Iulius Cezar a fost descoperit în Germania

Cele mai vechi dovezi ale călăriei cunoscute până acum, descoperite în România

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase