Home » Istorie » Scuturi vikinge „ceremoniale”, vechi de 1.100 de ani, erau de fapt folosite în luptă, sugerează un studiu

Scuturi vikinge „ceremoniale”, vechi de 1.100 de ani, erau de fapt folosite în luptă, sugerează un studiu

Scuturi vikinge „ceremoniale”, vechi de 1.100 de ani, erau de fapt folosite în luptă, sugerează un studiu
Sursa foto: Werner Karrasch. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde/Arms&Armour
Publicat: 09.04.2023

Zeci de scuturi vikinge, provenite de la o celebră corabie îngropată și care au fost descoperite în Norvegia, nu erau strict ceremoniale, așa cum s-a crezut multă vreme. În schimb, scuturiule ar fi protejat războinicii în luptă, conform unui nou studiu.

O reanaliză a scuturilor din lemn, care au fost dezgropate în 1880 de la bordul navei Gokstad din sudul Norvegiei, sugerează că este posibil ca acestea să fi fost cândva acoperite cu piele crudă (piele de vită netăbăcită) și folosite în lupta corp la corp, potrivit unui nou studiu publicat în revista Arms and Armour.

„Scuturile Gokstad sunt, în general, în conformitate cu înțelegerea noastră despre scuturile care au fost folosite în luptă. Meșteșugul este în conformitate cu tradiția scutului rotund plat germanic, care este o tehnologie de armament larg răspândită în Scandinavia între începutul secolului al III-lea și sfârșitul secolului al XIII-lea”, a declarat autorul studiului, Rolf Warming, doctorand în arheologie la Universitatea din Stockholm, Suedia, potrivit Live Science.

Scuturile vikinge de pe nava Gokstad ar fi folosite în luptă

În total, 64 de scuturi, probabil câte unul pentru fiecare membru al echipajului de la bord, a spus Warming, au fost legate de-a lungul marginii superioare a corpului navei, chiar deasupra găurilor de vâsle.

Nava a fost folosită cândva pe mare, probabil pentru război, comerț și transport. Dar, în jurul anului 900, a fost târâtă pe uscat și folosită pentru înmormântarea unui rege viking.

Reanaliza lui Warming arată că scuturile constau din plăci de lemn conice sau scânduri în jurul unei emisfere de fier pe o parte, cunoscută ca „șeful” și un mâner de lemn pe cealaltă parte. Acest lucru ar fi făcut ca scuturile să fie ușor de manevrat.

Scândurile fiecărui scut au fost vopsite fie în galben, fie în negru, ceea ce le dădea aspectul unor semiluni de aceste culori.

Arheologii credeau că scuturile aveau doar o funcție ceremonială

În trecut, arheologii au sugerat că acestea aveau doar o funcție ceremonială. Dar Warming are dovezi că scuturile au fost acoperite inițial cu un strat subțire de piele de animal pentru a le întări scândurile și marginile.

„Există fragmente ale unui strat organic deasupra plăcilor de scut, care ar putea să fie rămășițe ale unui astfel de strat, dar acestea urmează să fie analizate. Cu toate acestea, există totuși dovezi indirecte sub forma unor găuri de cusătură și a unei margini înclinate, care indică faptul că scândurile au fost construite pentru a găzdui un strat protector de un anumit tip”, a precizat Warming.

Acest lucru întărește ideea că scuturile Gokstad erau destinate utilizării în luptă, și nu doar pentru decorare.

„Probabil că sunt cel ma bine interpretate ca echipamente aparținând navei și folosite de echipajul de la bord, fie pe mare, fie pe uscat”, a spus Warming.

Scuturile ar fi putut funcționa ca armură suplimentară

Navele precum cea de la Gokstad au fost cruciale pentru vikingi. Numele este derivat dintr-un termen folosit de englezii pe care aceștia îi atacau, pentru a denumi tâlharii nordici.

Deși nu toți nordicii erau vikingi, tâlhăriile pentru comori și sclavia s-au impus în Scandinavia după secolul al VIII-lea, până în momentul în care nordicii s-au convertit la creștinism după secolul al X-lea.

Warming crede că scuturile de pe vasul Gokstad au funcționat ca armură suplimentară sau pentru o „demonstrație de forță” în situațiile în care vikingii navigatori puteau să se apropie de uscat și să-și tragă ambarcațiunile la sol.

Nu există nicio dovadă directă că au fost folosite în luptă, dar „au fost observate unele crestături și semne neregulate pe capetele scutului. Acestea trebuie supuse unor analize atente de uzură, care ar putea indica dacă scuturile au fost folosite în lupte reale”, a spus el.

„Scuturile ne pot spune multe despre mișcările corporale și, prin urmare, despre tehnicile și tacticile de luptă, așa că este important să le documentăm în detaliu”, a precizat acesta.

Vă mai recomandăm și:

Vikingii invadatori au adus „căluți” și „cățeluși” în Britannia

Expansiunea vikingilor în Africa. Cum au contribuit la formarea regatului african?

Top 10 arme medievale. Au schimbat soarta războaielor

Cum se luptau, de fapt, cavalerii? Tehnicile pe care nimeni nu le poate descifra

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase