Home » Istorie » Misterul unei statui egiptene „imposibile”, aproape de a fi dezlegat

Misterul unei statui egiptene „imposibile”, aproape de a fi dezlegat

Misterul unei statui egiptene „imposibile”, aproape de a fi dezlegat
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.05.2023

Misterul unei statui care ilustrează un faraon și un supus este foarte aproape de a fi dezlegat. Este vorba despre o sculptură egipteană pe care istoricii au analizat-o multă vreme, însă nici până în prezent nu a putut fi stabilită identitatea celor două figuri.

Situația aceasta s-ar putea schimba, însă nu toți oamenii de știință sunt de acord cu noile concluzii.

Sculptura, realizată din calcar, ilustrează un faraon stând în șezut, iar pe picioarele lui se află o persoană îngenuncheată, notează LiveScience.com.

Statueta nu a fost realizată în mărime naturală, însă faraonul are o coroană albastră (uneori, aceasta este numită „coroana războiului”), pe care este așezat un uraeus (forma stilizată a unei cobre egiptene, simbol al suveranității).

Lucrarea se află, în prezent, la Muzeul Național din Scoția.

Statueta care pune în dificultate arheologii

În Egiptul Antic, faraonii nu erau portretizați alături de supușii lor în sculpturi, acest lucru fiind aproape „imposibil”, a explicat într-o lucrare Margaret Maitland, curator al Muzeului din Scoția.

Specialistul a descoperit că statueta a fost excavată în anii 1850 din sit-ul Deir el Medina, de lângă Valea Regilor, de o echipă condusă de arheologul scoțian Alexander Henry Rhind. De menționat este că populația care trăia în Antichitate în zona Deir el Medina se ocupa, în principal, de construirea de morminte pentru faraoni, a subliniat Margaret Maitland.

Localnicii cu experiență (seniorii) aveau voie să ilustreze faraonul (în picturi sau în sculpturi) în moduri în care în restul Egiptului era interzis.

Maitland subliniază că toate indiciile arată că statueta misterioasă îl înfățișează pe Ramses al II-lea (circa 1279 î.Hr – 1213 î.Hr), iar cel care îngenunchează în fața lui este, probabil, Ramose, un scrib care a avut și rol de lider în comunitate. Convingerea este întărită și de faptul că localnicii au ridicat un templu în timpul lui Ramses al II-lea.

Arheologii nu se pun de acord

Interpretarea aceasta nu este agreată de toți arheologii. De exemlu, Betsy Bryan, profesor la Johns Hopkins University, este de acord că este vorba despre un faraon, însă el crede că îl portretizează pe Amenhotep (circa 1525 î.Hr. to 1504 î.Hr.).

„Pentru început, Amenhotep era zeul care patrona asupra Deir el Medina. În mod adițional, acest faraon putea fi divinizat, dar asta se petrece doar după moarte. Acest lucru înseamnă că, dacă sculptura a fost creată în timpul lui Ramses al II-lea, oamenii din Deir el Medina ar fi ales un faraon mort – precum Amenhotep – pentru a-l reprezenta”, a spus Bryans.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Statuie cu înfățișarea lui Buddha, găsită într-un oraș egiptean antic

Șase sicrie egiptene antice, sigilate timp de mii de ani, au fost deschise

Mai multe mâini retezate au dezvăluit o ceremonie macabră din Egiptul Antic

Statui egiptene antice, care înfățișează chipul unui faraon, dezgropate la un templu al Soarelui

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase