Home » Istorie » Așezare subterană grecească veche de 2.500 de ani, dezvăluită cu raze cosmice

Așezare subterană grecească veche de 2.500 de ani, dezvăluită cu raze cosmice

Așezare subterană grecească veche de 2.500 de ani, dezvăluită cu raze cosmice
Foto: Valeri Tioukov et al., Scientific Reports, 2023
Publicat: 09.05.2023

Un nou studiu a descoperit rămășițele unei potențiale așezări vechi de 2.500 de ani sub Napoli, Italia. Această așezare subterană grecească a fost descoperită cu ajutorul razelor cosmice și al laserelor.

Rămășițele le-au aparținut grecilor și creștinilor care au locuit în această zonă în epoca romană, în urmă cu aproximativ două milenii.

Temple, un forum și numeroase morminte subterane au umplut cândva această zonă. Zona cunoscută acum sub numele de Napoli a fost inițial cunoscută drept Cumae, dar a fost redenumită în Neapolis în jurul anului 650 î.Hr.

Potrivit studiului, cercetătorii au bănuit de mult timp că morminte grecești antice erau ascunse sub străzile acestui oraș, dar nu le-au putut găsi pe toate.

Așezare subterană grecească, găsită folosind muografia

„O mică parte din această comoară arheologică este accesibilă, datorită structurilor subterane, cum ar fi cisternele de apă realizate încă din secolul al XVI-lea sau adăposturile anti-bombă construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care traversează accidental straturi culturale antice”, se arată în lucrarea de cercetare publicată în revista Scientific Reports.

Datorită celor mai recente inovații, echipa a putut acum să privească sub străzi fără a fi nevoie să sape. Conform studiului, această locație găzduiește hipogee, sau camere funerare ale oamenilor bogați, din perioada elenistică greacă (secolele VI-III î.Hr.). Conține și morminte din perioada romană târzie (din secolele II-IV d.Hr.).

Aceste morminte se află la aproape 10 metri sub străzi, făcându-le astfel greu de găsit mai devreme. Arheologii au folosit muografia pentru a identifica această înmormântare subterană necunoscută anterior, notează Interesting Engineering.

Ce este muografia?

Un muon este o particulă subatomică, cel mai fundamental bloc de construcție al universului. Se spune că muonii sunt similari cu electronii, dar mai grei și sunt generați de razele cosmice din atmosfera Pământului. Aceste particule pot „privi” prin structuri dure, cum ar fi pereți și roci.

Experții pot măsura fluxul acestor particule, adică particulele de muoni prezente într-o anumită zonă, în timp, folosind tehnica muografiei. Ca rezultat, poate fi creată o imagine 3D a cavităților subterane.

Conținutul camerei subterane a rămas un secret

Echipa a plasat dispozitive de urmărire a muonilor la aproximativ 18 m sub pământ, pe baza unei bolte din secolul al XIX-lea, pentru a descoperi această așezare subterană grecească. Echipa a măsurat fluxul de muoni din această locație timp de 28 de zile. Cercetătorii au efectuat, de asemenea, o scanare laser 3D a structurilor cunoscute anterior pentru a compara fluxul de muoni.

Examinarea amănunțită a relevat că încăperea de la adâncime era cel mai probabil o necropolă elenistică. Din păcate, ei nu au putut determina ce se afla în această cameră ascunsă.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai vizitată peșteră din Spania a fost luminată de torțe timp de 41.000 de ani

Noi dovezi arată că vikingii au ajuns în America înaintea lui Cristofor Columb

Locul biblic cunoscut drept Armaghedon există cu adevărat

20 de cadavre decapitate au fost descoperite la o piramidă mayașă a morții

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase