Home » Istorie » Cea mai vizitată peșteră din Spania a fost luminată de torțe timp de 41.000 de ani

Cea mai vizitată peșteră din Spania a fost luminată de torțe timp de 41.000 de ani

Publicat: 29.04.2023

O peșteră din sudul Spaniei a fost vizitată în mod continuu de-a lungul a peste 40.000 de ani, a dezvăluit o nouă cercetare. După ce au analizat cărbunele de lemn și funinginea lăsată de torțele care au luminat caverna din timpuri imemoriale, autorii au confirmat că locul a cunoscut mai multe incursiuni preistorice decât orice altă peșteră din Europa.

Situată în provincia Malaga, Peștera Nerja este renumită pentru arta paleolitică lăsată pe pereții săi de diferite generații de locuitori preistorici. Variind de la simple puncte și linii la desene zoomorfe mai complexe, acestea reflectă capacitățile cognitive, culturale și tehnologice ale diferiților oameni care au intrat în peșteră și indică o lungă istorie de utilizare care se întinde pe parcursul a mii de ani.

Fiind beznă la interior, peștera ar fi fost luminată de torțe și focuri de tabără, toate acestea lăsând straturi de funingine pe pereții interiori și reziduuri de cărbune pe sol. Autorii studiului au utilizat diferite tehnici de datare cu carbon, astfel încât au reușit să identifice vârsta acestor straturi diferite și să ofere o descriere extrem de detaliată a istoriei orașului Nerja, conform IFL Science.

Nerja, cea mai vizitată peșteră din Spania

„Acest lucru ne-a permis să extindem intervalul cronologic general al sitului, depășind granițele originii ocupației umane în peștera Nerja cu peste 10.000 de ani”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

În total, ei au găsit 73 de faze distincte de ocupație, care variază între 41.218 și 2.998 de ani în urmă.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Autorii au concluzionat, bazându-se pe aceste descoperiri, că „Peștera Nerja este peștera de artă paleolitică din Europa în care au fost înregistrate cele mai multe etape de vizite preistorice distincte în zone interne”.

Cele mai vechi reziduuri identificate de cercetători coincid cu industria aurignaciană, care este asociată cu primii oameni moderni din Europa. De asemenea, este posibil ca o parte din această funingine să fi fost lăsată de torțele neanderthalienilor, oferind astfel noi informații despre măiestria rudelor noastre dispărute în ceea ce privește focul.

Lemnul de pin, alegerea preferată pentru focurile care au luminat peștera timp de milenii

Analizele ulterioare au arătat că un anumit tip de pin a fost folosit pentru focurile care au aprins peștera de-a lungul preistoriei, în ciuda disponibilității altor surse de lemn în mediul înconjurător. Acest lucru sugerează că valurile ulterioare de ocupanți umani au identificat acest copac ca fiind cea mai bună sursă de combustibil pentru torțele lor.

Făcând zoom pe o singură stalagmită, cercetătorii au detectat funingine provenite din 64 de incursiuni separate, care acoperă ultima parte a Epocii Pietrei și cea a Cuprului, între 8.003 și 3.299 de ani în urmă. Pe baza calculelor lor, autorii spun că peștera a fost vizitată o dată la 35 de ani în toată perioada neolitică.

În timp ce Peștera Nerja continuă să își păstreze numeroasele secrete străvechi, aceste descoperiri ajută cel puțin la clarificarea unora dintre detaliile privind cronologia utilizării sale, în timp ce mai multe generații de vizitatori umani s-au înghesuit în interiorul peșterii pentru a crea și a observa arta la lumina torțelor din lemn de pin.

Vă mai recomandăm și: 

Cum s-a schimbat viața femeii care a trăit 500 de zile într-o peșteră?

Peștera cristalelor și misterele sale. Are formă de potcoavă și măsoară 109 metri lungime

Cercetătorii au descoperit cea mai veche utilizare a laptelui de către fermierii preistorici din Europa

Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase