Home » Istorie » Cele mai vechi planuri arhitecturale detaliază misterioase mega-structuri din deșert

Cele mai vechi planuri arhitecturale detaliază misterioase mega-structuri din deșert

Cele mai vechi planuri arhitecturale detaliază misterioase mega-structuri din deșert
Peisaj din Arabia Saudită unde au fost găsite gravurile. Credit foto: Olivier Barge, CNRS. CC-BY 4.0
Publicat: 22.05.2023

Gravurile, datate cu o vechime cuprinsă între 7.000 și 8.000 de ani, înfățișează structuri vaste folosite pentru a prinde animale în deșert.

Capacitatea de a transpune un spațiu mare pe o suprafață mică, bidimensională, reprezintă o piatră de hotar în comportamentul inteligent și stimulează înțelegerea modului în care au fost concepute și construite structurile în formă de zmeu. Cele mai vechi planuri la scară ale unor mega-structuri realizate de oameni sunt raportate în jurnalul PLOS ONE.

Structurile în formă de zmeu din deșert au fost observate pentru prima dată de avioane în anii 1920.

Gravurile au o vechime cuprinsă între 7.000 și 8.000 de ani

Acestea sunt structuri arheologice sofisticate, alcătuite din pereți cu o lungime de până la 5 km care converg într-o incintă pentru a prinde animalele, delimitată de gropi.

Astfel de structuri sunt vizibile în ansamblu doar din aer, însă acest lucru necesită o reprezentare a spațiului într-un mod nemaiîntâlnit la acea vreme.

Rémy Crassard de la CNRS, Universitatea din Lyon, și colegii săi, raportează două gravuri care reprezintă structurile în Iordania și Arabia Saudită, scrie EurekAlert.

În Iordania, zona Jibal al-Khasabiyeh prezintă opt astfel de structuri în formă de zmeu. O piatră cu o reprezentare sculptată cu unelte de piatră măsurând 80 cm lungime și 32 cm lățime a fost găsită în apropiere și datată în urmă cu aproximativ 7.000 de ani.

Structuri arheologice sofisticate

Zebel az-Zilliyat, în Arabia Saudită, găzduiește două perechi de structuri vizibile la 3,5 km distanță. Aici a fost excavată o gravură masivă care măsoară 382 cm lungime și 235 cm lățime, iar reprezentarea ar fi fost mai degrabă ciupită decât sculptată, probabil cu târnăcoape de mână.

Aceasta a fost datată în urmă cu aproximativ 8.000 de ani. Planuri ca acestea ar fi fost necesare pentru constructori, deoarece întreaga configurație este imposibil de înțeles fără a o vedea din aer.

Până acum, dovezile privind planurile structurilor mari au fost văzute în reprezentări aproximative, dar aceste desene sunt extrem de precise.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce sunt deșerturile uscate?

Cum a ajuns deşertul Atacama să fie sufocat de tone de haine?

De ce au deșerturile de sare un model de fagure? Cercetătorii au aflat!

Noi geoglife au fost găsite în deșertul Nazca din Peru. Ce reprezintă?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase