Home » Istorie » O descoperire delicioasă: au fost găsite dovezi pentru cel mai vechi curry din Asia de Sud-Est

O descoperire delicioasă: au fost găsite dovezi pentru cel mai vechi curry din Asia de Sud-Est

O descoperire delicioasă: au fost găsite dovezi pentru cel mai vechi curry din Asia de Sud-Est
Foto: Weiwei Wang et al., Science Advances, 2023
Publicat: 26.07.2023

Este greu să ne imaginăm astăzi o lume fără condimente. Comerțul global rapid a permis importul și exportul a tot felul de ingrediente delicioase care ajută la aducerea bucătăriilor din toată lumea pe mesele noastre. Noi cercetări arată că cel mai vechi curry era comercializat cu foarte mult timp în urmă, acum aproximativ 2.000 de ani, mai exact.

Într-o lucrare publicată în Science Advances, Weiwei Wang, Hsiao-Chun Hung și colegii lor detaliază descoperirile despre ceea ce par a fi dovezi ale celui mai vechi curry cunoscut din Asia de Sud-Est.

Acesta este, de asemenea, cel mai vechi curry găsit vreodată în afara Indiei.

Unde a fost găsit cel mai vechi curry?

Descoperirea a fost făcută la complexul arheologic Oc Eo, din sudul Vietnamului. Au fost găsite opt condimente unice, originare din surse diferite, care au fost probabil folosite pentru a face curry. Ceea ce este și mai fascinant este că unele dintre acestea ar fi fost transportate de-a lungul mai multor mii de kilometri pe mare.

Cercetarea echipei nu s-a concentrat inițial pe curry. Mai degrabă, oamenii de știință au fost curioși să afle despre funcția unui set de unelte de măcinat din piatră cunoscute sub numele de „pesani”, pe care oamenii din vechiul regat Funan le foloseau probabil pentru a-și mărunți mirodeniile. De asemenea, echipa a dorit să obțină o înțelegere mai profundă a comerțului antic cu mirodenii.

Folosind o tehnică numită analiză a granulelor de amidon, au fost analizate rămășițele microscopice recuperate dintr-o gamă de unelte de măcinat excavate din situl Oc Eo. Cele mai multe dintre aceste instrumente au fost excavate de cercetătorii din spatele acestui studiu începând din 2017 și până în 2019, iar altele au fost colectate anterior de muzeul local, menționează Science Alert.

Granulele de amidon sunt structuri minuscule care se găsesc în celulele vegetale și care pot fi conservate pe perioade lungi. Studierea acestora poate oferi informații valoroase despre utilizarea din trecut a plantelor, despre dietă, practicile de cultivare și chiar și despre condițiile de mediu.

Dintre cele 40 de instrumente analizate, 12 au produs o gamă largă de condimente, inclusiv turmeric, ghimbir, degetariță, Kaempferia galanga, galangal, cuișoare, nucșoară și scorțișoară. Asta înseamnă că ocupanții sitului au folosit într-adevăr instrumentele pentru prelucrarea alimentelor, inclusiv pentru a mărunți rizomii, semințele și tulpinile plantelor de condimente pentru a elibera aroma.

Un condiment vechi de aproape 2.000 de ani

Pentru a afla cât de vechi erau situl și instrumentele, echipa a obținut 29 de date separate din mostre de cărbune și lemn. Acestea au inclus o dată de 207-326 d.Hr. produsă de o probă de cărbune prelevată chiar de sub cea mai mare placă de măcinare, care măsoară 76 cm pe 31 cm.

O altă echipă care lucrează în același sit a aplicat o tehnică numită datare termoluminiscentă pe cărămizile utilizate în arhitectura sitului. În mod colectiv, rezultatele arată că complexul Oc Eo a fost ocupat între secolele I și VIII d.Hr.

Se știe că comerțul global cu condimente a legat culturi și economii din Asia, Africa și Europa încă din timpurile clasice.

Cu toate acestea, înainte de acest studiu, existau dovezi limitate despre cel mai vechi curry pe siturile arheologice, iar puținele dovezi existente proveneau în principal din India. Majoritatea cunoștințelor despre comerțul timpuriu cu mirodenii provin, prin urmare, din indicii din documente antice din India, China și Roma.

Această cercetare este prima care confirmă, într-un mod foarte tangibil, că mirodeniile erau mărfuri valoroase schimbate în rețeaua comercială globală acum aproape 2.000 de ani.

Cel mai vechi curry era importat de peste ocean

Condimentele găsite la Oc Eo nu ar fi fost toate disponibile în regiune în mod natural; cineva le-ar fi transportat la un moment dat acolo prin Oceanul Indian sau Pacific. Acest lucru dovedește că acest condiment are o istorie fascinantă și dincolo de India și că mirodeniile curry au fost râvnite în toată lumea.

Dacă ați pregătit vreodată curry de la zero, veți ști că nu este simplu. Acest lucru implică timp și efort considerabile, precum și o gamă de condimente unice și utilizarea unor instrumente de măcinat.

Așadar, este interesant de observat că în urmă cu aproape 2.000 de ani, persoanele care locuiau în afara Indiei aveau o dorință puternică de a savura aromele de curry, așa cum o dovedesc preparatele lor.

O altă descoperire fascinantă este că rețeta de curry folosită astăzi în Vietnam nu a deviat semnificativ de la vechea perioadă Oc Eo. Componentele-cheie precum turmericul, cuișoarele, scorțișoara și laptele de cocos au rămas consistente în rețetă. Acest lucru arată că o rețetă bună va rezista testului timpului.

În acest studiu, cercetătorii s-au concentrat în primul rând pe resturile microscopice de plante. Acestea vor trebui comparate cu alte rămășițe de plante mai mari descoperite în sit.

În timpul unor săpături efectuate din 2017 până în 2020, echipa a colectat și un număr semnificativ de semințe bine conservate. În viitor, oamenii de știință speră să le analizeze și pe acestea. Este posibil să identifice mai multe condimente sau chiar să descopere specii unice de plante, aducând noi informații despre istoria regiunii.

Prin finalizarea mai multor datări pe site, am putea, de asemenea, să înțelegem când și cum a început să fie comercializat la nivel global fiecare tip de condiment sau plantă.

Vă recomandăm să citiți și:

Mormântul unui vizitiu, vechi de 3.000 de ani, a fost găsit în Siberia

Nero, Antihristul Romei, între mit și realitate. Împăratul care nu și-a dorit să devină împărat

Arheologii au descoperit dovezi de necromanție într-o peșteră din Israel

Sistemul de scriere al Imperiului Kushan a fost, în sfârșit, descifrat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase