Arheologii excavează o așezare fortificată asociată culturii ceramicii liniare de la Eilsleben din Saxonia-Anhalt, Germania.
Cultura ceramicii liniare este un orizont arheologic major al perioadei neolitice europene din perioada 5500 – 4500 î.Hr. Situl de la Eilsleben a fost identificat pentru prima dată în anii 1920, dezvăluind una dintre cele mai mari așezări neolitice din Europa Centrală.
Excavațiile efectuate în perioada 1974-1989 au scos la iveală rămășițele unor locuințe antice, numeroase înmormântări și gropi folosite probabil pentru sacrificii rituale umane și animale.
Fazele de colonizare ale sitului pot fi împărțite în două perioade distincte, scrie HeritageDaily.
Cea mai timpurie fază prezintă locuințe orientate nord-sud, precum și rămășițele unui șanț defensiv cu o lățime de până la 3 metri.
În faza ulterioară, un izvor central a fost fortificat cu un bastion, o palisadă și un șanț, cu modificări structurale ulterioare pentru a forma o structură trapezoidală uriașă.
Arheologii de la Oficiul de Stat pentru Gestionarea Patrimoniului și Arheologie Saxonia-Anhalt au excavat recent o zonă de 200 de metri pătrați pentru a efectua o analiză a sedimentelor, precum și studii micromorfologice și fitolitice.
Folosind aceste metode științifice moderne, cercetătorii speră să înțeleagă formarea sitului, precum și nivelurile de activitate ocupațională din zona mai largă a așezării.
De asemenea, în urma săpăturilor au fost găsite numeroase descoperiri, constând în fragmente de vase ceramice, unelte de piatră (de exemplu, lame, vârfuri de săgeți, topoare) și obiecte din os și coarne de cerb.
Potrivit arheologilor, materialul descoperit oferă o perspectivă mai profundă asupra interacțiunilor dintre primii agricultori din regiunea fertilă Magdeburg Börde și societățile contemporane de vânători-culegători.
„Săpăturile arată deja că vestigiile așezărilor neolitice sunt surprinzător de bine conservate. Excavatorii au găsit găuri de stâlpi ale caselor, precum și rămășițe ale zidurilor caselor din chirpici. Concentrațiile de descoperiri permit tragerea unor concluzii cu privire la utilizarea spațiilor din cadrul așezării”, spun arheologii.
Modul brutal în care erau îngropate femeile neolitice din Europa
Bărcile din Neolitic erau surprinzător de sofisticate și de moderne
Arheologii au scos la lumină un monument neolitic unic pe Insula Arran
Europenii din Neolitic erau monogami, dezvăluie ADN-ul vechi de 7.000 de ani