Mirosul mumiilor egiptene antice ne oferă detalii inedite despre practicile de îmbălsămare folosite acum mii de ani. Un studiu recent realizat de cercetători de la University College London (UCL), din Anglia, și Universitatea din Ljubljana, din Slovenia, a descoperit că trupurile mumificate ale Egiptului antic emană mirosuri lemnoase, picante și dulci.
Publicată în Journal of the American Chemical Society, cercetarea reprezintă prima analiză sistematică a mirosurilor corpurilor mumificate printr-o combinație de tehnici instrumentale și senzoriale.
Echipa de cercetători a analizat nouă mumii egiptene antice, folosind: un „nas” electronic, adică un dispozitiv care detectează compușii chimici volatili; un spectrometru de masă cu cromatograf de gaze, pentru identificarea substanțelor emise; și un grup de specialiști antrenați care au descris calitatea, intensitatea și plăcerea date de mirosul mumiilor egiptene antice.
Acest studiu nu doar că oferă noi indicii despre materialele folosite la îmbălsămare, dar și despre modul în care muzeele au conservat aceste rămășițe de-a lungul timpului.
Profesorul Matija Strlič, autor principal al studiului, subliniază importanța acestui demers: „Mirosul mumiilor a atras de mult timp curiozitatea specialiștilor și a publicului, dar până acum nu a fost realizat un studiu combinat chimic și perceptual.”
Dr. Cecilia Bembibre, coautoare a cercetării, adaugă: „Studiul nostru demonstrează că simțurile pot oferi informații esențiale despre trecut. Mai mult, ne-am asigurat că lucrăm în strânsă colaborare cu colegii egipteni, pentru a integra expertiza lor și pentru a respecta etica studierii mumiilor.”
Mirosurile sunt rezultatul moleculelor chimice eliberate în aer de către un obiect. Cercetătorii au studiat emisiile chimice ale celor nouă mumii aflate în Muzeul Egiptean din Cairo, pentru a distinge între: aromele originale ale materialelor de îmbălsămare, substanțele folosite ulterior pentru conservare (ex. pesticide, lacuri), procesul natural de degradare cauzat de bacterii și mucegaiuri.
Rezultatele au arătat că metoda olfactivă este neinvazivă și nedistructivă, permițând o înțelegere mai profundă a istoriei materialelor folosite la îmbălsămare.
Potrivit profesorului Ali Abdelhalim, directorul Muzeului Egiptean din Cairo, egiptenii antici considerau că mirosul avea o semnificație divină: „În procesul de mumificare, mirosurile plăcute erau asociate cu puritatea și cu zeii, în timp ce mirosurile neplăcute erau considerate semne ale decăderii și corupției trupului.”
Egiptenii foloseau uleiuri și rășini aromatice pentru a conserva corpurile: rășini de conifere (pin, cedru, ienupăr), rășini gumoase (smirnă, tămâie) și ceară naturală. Până în ziua de azi, după 5.000 de ani, conservatorii descriu adesea mumiile ca având o aromă plăcută datorită acestor ingrediente.
Descoperirile vor ajuta muzeele să îmbunătățească metodele de conservare, protejând atât artefactele, cât și sănătatea specialiștilor care le manipulează.
Mai mult, echipa de cercetare intenționează să recreeze mirosul autentic al mumiilor, pentru a le oferi vizitatorilor o experiență olfactivă unică în cadrul expozițiilor.
Astfel, în viitor, muzeele ar putea introduce „peisaje olfactive” (smellscapes), permițându-i publicului să experimenteze trecutul nu doar vizual, ci și prin miros, un pas revoluționar în înțelegerea patrimoniului cultural egiptean.
Cercetătorii au descoperit pentru prima dată în preistoria europeană o societate a femeilor
Ultimul împărat al Imperiului Roman: Teodosiu I
Un fragment muzical pierdut acum 500 de ani poate fi, în sfârșit, auzit din nou
Un labirint subteran imens al incașilor a fost descoperit sub Cuzco