Un studiu internațional, condus de cercetători de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, a scos la iveală lame de piatră vechi de 80.000 de ani, fabricate de Homo sapiens în Arabia.
Descoperirea a fost făcută la Jebel Faya, care este un sit arheologic de lângă Al Madam din Emiratul Sharjah, în Arabia Saudită.
Săpăturile anterioare au dezvăluit deja ansambluri de unelte din Paleolitic, Neolitic și Epoca Bronzului, reflectând ocuparea regiunii încă de acum 210 000 și 10 000 de ani în urmă.
Într-un studiu realizat recent de arheologi și publicat în revista Archaeological and Anthropological Science, noi date cronometrice indică faptul că cel mai tânăr strat din Paleoliticul Mijlociu de la Jebel Faya (AH II) reprezintă ocuparea umană a sitului în urmă cu aproximativ 80.000 de ani, adică aproape de sfârșitul fazei umede MIS 5.
Ansamblul de unelte din piatră din această perioadă se caracterizează prin așchii alungite cu margini paralele, fabricate în principal prin metode bidirecționale.
Potrivit autorilor studiului, acestea au fost realizate chiar de către Homo sapiens.
Totodată, potrivit acestora, ansamblul de unelte din piatră scos acum la lumină reprezintă cea mai veche dovadă a producției sistematice de lame de piatră, din Peninsula Arabică.
„Rezultatele noastre indică faptul că Arabia de Sud a jucat un rol complet diferit în stabilirea și diversificarea culturală a populațiilor de Homo sapiens din sud-vestul Asiei decât nordul peninsulei”, a explicat unul dintre autorii lucrării, Dr. Bretzke de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, potrivit HeritageDaily.
„Descoperirea aruncă astfel o nouă lumină asupra istoriei așezărilor din Peninsula Arabică și, de asemenea, și asupra rutelor pe care Homo sapiens le-a folosit pentru a se răspândi din Africa”, mai arată cercetătorii în noua lor lucrare.
Noile rezultate au fost publicate în revista Archaeological and Anthropological Science.
Schelet vechi de 16.000 de ani, cristale și unelte de piatră descoperite în peșterile din Malaezia
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții
Unelte de lemn vechi de 300.000 de ani arată cum trăiau neanderthalienii