O echipă internațională de cercetători a făcut o descoperire remarcabilă la un sit fosilifer unic în regiunea Apalașilor: prima fosilă de veveriță zburătoare gigantică identificată în această zonă. Acest sit, recent recunoscut drept un adevărat tezaur de fosile, continuă să ofere dovezi fascinante despre fauna preistorică.
Această veveriță zburătoare gigantică avea mărimea unei pisici domestice, cântărind aproximativ 1,3 kg, și nu are un echivalent direct în fauna nord-americană actuală. În schimb, este înrudită cu specii care trăiesc în prezent în Japonia, China și Indonezia.
Studiul, publicat în Journal of Mammalian Evolution, dezvăluie că specii de Miopetaurista, genul din care face parte această veveriță uriașă, erau cunoscute doar în Eurasia, cu unele descoperiri izolate în Florida. Însă situl Gray Fossil Site din Apalași a schimbat tot ce se știa despre ecosistemele preistorice din această regiune.
Fosilele descoperite în acest sit pictau deja o imagine vie a pădurilor care existau aici acum peste patru milioane de ani. Cercetătorii își imaginează aceste veverițe planând peste rinoceri și mastodonți, creaturi uriașe care populau pădurile de atunci.
Inițial, cercetătorii au bănuit că fosila îi aparținea unei veverițe obișnuite. Dar, după analize amănunțite, și-au dat seama că aceasta era ceva cu totul diferit, o specie nemaiîntâlnită până acum pe teritoriul Statelor Unite.
Deși această veveriță uriașă are origini asiatice, cercetătorii au anticipat că ar putea găsi o fosilă în Apalași, având în vedere alte animale preistorice descoperite în zonă, notează Interesting Engineering.
În timpul Erei Glaciare, continentele erau conectate de podul terestru Bering, o fâșie de pământ care lega Asia de America de Nord (Alaska). Acest pod a permis migrarea mamiferelor, iar fosila descoperită în Apalași i-a ajutat pe cercetători să stabilească momentul exact în care veverițele uriașe Miopetaurista au traversat acest pod, acum 5 milioane de ani.
Această fosilă reprezintă o dovadă crucială a schimburilor de faună dintre Asia și America de Nord. Descoperirea contribuie la înțelegerea modului în care speciile s-au adaptat și migrat în trecut, oferind noi perspective asupra impactului schimbărilor climatice asupra ecosistemelor preistorice.
Fosilele descoperite la Gray Fossil Site continuă să rescrie istoria naturală a regiunii Apalașilor, oferind dovezi neașteptate despre migrarea veverițelor uriașe din Asia în America de Nord. Studiul deschide noi căi de cercetare asupra mamiferelor preistorice și a conexiunilor lor globale.
Cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în Europa, găsite la situl Grăunceanu din România
Ce a ucis, de fapt, dinozaurii? Un nou studiu sugerează că cercetătorii s-au înșelat